друкувати


770 річна Коломия відкриває таємниці минулого...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-01-31 05:45:55

Коломия, славне місто на березі Прута відкрила ще одну сторінку з слово минулого.

Сторінка ця є мовчазною, оскільки передає сучасникам тільки історичні відомості у вигляді печатки "Української сотні ізольованих в Коломиї" без жодного слова чи натяку на історію цього артефакту.

Восени 2009р. проводячи ремонт на горищі будівлі в центральній частині міста - пл.Старий Ринок, віднайшлася ця печатка. Цікавим чи навіть загадковим є те, що печатка знайдена у тій частині горища до якого не було жодного доступу, оскільки в радянський час вхід на невеличку його ділянку (4кв.м) був ретельно замурований і тільки розкривши дах нашим очам відкрилося старе лахміття та багато інших старих речей.

Краєзнавці не мають жодної інформації про цю печатку, як і те, що не встановлено жодного відбитку печатки в літературі чи на документах. Надсилаю Вам цю інформацію, як також і відбитки печатки з проханням подати інформацію на Вашій сторінці і можливо ми отримаємо цікаве продовження цієї історії.

Печатка має круглу форму виготовлена з латуні, яка закінчується ручкою з дерева. На фото печатка зображена в ідеально-натуральному вигляді та розмірах.

Адвокат Михайло Петрів з нагоди 770-річчя міста Коломиї передасть в дарунок місту оригінал печатки під час презентації кн. С.Андріїшина «Коломия у міжвоєнний період. 1919–1939. Суспільно-політичний та національно-визвольний рух у Галичині», яка відбудеться 17 лютого ц.р. в Музеї історії міста Коломиї.

Автор: Михайло ПЕТРІВ, адвокат