друкувати


Н.Любич: Зміни в оплаті за світло стосуватимуться менше третини споживачів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-01-26 03:05:46

13 січня на своєму засіданні Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) прийняла рішення про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Відповідна Постанова, зареєстрована у Мін’юсті, вступить у дію з 1 лютого 2011 року. Надати детальні роз’яснення ми попросили заступника директора зі збуту електроенергії ВАТ «Прикарпаттяобленерго» Наталію Любич.

- Як НКРЕ мотивує зміну тарифів для населення?

Сьогодні тарифи на електроенергію для населення та населених пунктів не відповідають її обґрунтованій вартості. Останнє підвищення тарифів відбулося понад 4 роки тому.

- Чим є особливим рішення регулятора, викладене у постанові?

Особливістю нового рішення НКРЕ щодо тарифів для населення є встановлення порогів споживання, при яких застосовуватиметься новий підвищений тариф (для побутових абонентів, які використовують електроплити і електроопалення ця межа складає 250 кВт/год., для всіх інших споживачів -150 кВт/год в місяць). Наприклад, якщо абонент, який проживає у місті споживає 200 кВт/год. в місяць , то 150 кВт/год. він оплачуватиме за старим тарифом 24,36 коп/ кВт/год., а решту – за збільшеним 31,68 коп/ кВт/год. За розрахунками НКРЕ, підвищення тарифів не торкнеться більшості населення, оскільки воно не перевищує порогів споживання, зафіксованих прийнятим документом. Зазначу, що в Івано-Франківській області більше 70 % побутових абонентів зазвичай не перевищують встановлені ліміти.

- То як зміняться тарифи для населення з 1 лютого відповідно до прийнятого рішення?

Для зручності читачів усі ціни ми наводимо із ПДВ:
· міське населення: за обсяг, спожитий понад 150 кВт/год електроенергії на місяць - 31,68 коп. за кВт/год
· сільське населення: за обсяг, спожитий понад 150 кВт/год електроенергії на місяць - 29,28 коп. за кВт/год
· населення, яке проживає в житлових будинках, обладнаних у встановленому порядку кухонними електроплитами або електроопалювальними установками: за обсяг, спожитий понад 250 кВт/год електроенергії на місяць - 24,36 коп. за кВт/год
- Чи відбудуться зміни у порядку зняття показників лічильника електроенергії у зв’язку з введенням нової системи тарифів?
Ні, порядок зняття показників електролічильника не змінюється. У випадку зняття показників електролічильників не в останній день місяця, фактичний обсяг споживання розраховується наступним чином: береться різниця показників електролічильника (тобто останній і попередній показники), ділиться на кількість днів між датами останнього та попереднього зняття. Так отримується середньодобове значення споживання електроенергії. Далі середньодобове значення множиться на кількість днів у місяці, і таким чином виходимо на величину місячного споживання електроенергії.

- Чи передбачено Постановою якісь пільгові підходи до окремих категорій споживачів?

Своїм рішенням комісія передбачила, що підвищення тарифів не розповсюджується на ряд пільгових категорій споживачів. Зокрема, на багатодітні сім`ї (що виховують від трьох і більше дітей) і сім`ї, в яких виховуються прийомні діти, а також на сім`ї, які утримують будинки сімейного типу для сиріт. Також ціна на світло не зміниться для мешканців багатоквартирних будинків, які розташовані у населених пунктах, які негазифіковані природнім газом та у яких відсутнє або не функціонує більше трьох років централізоване теплопостачання. На території Івано-Франківської області такі будинки зареєстровані лише у Верховинському районі та в Яремчанській міськраді.

Джерело: ВАТ «Прикарпаттяобленерго»