друкувати


Українців найбільше турбує порушення їх прав на безкоштовну медицину

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-01-20 12:58:38

Соціологічні дослідження, проведені Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Інституту прав людини, боротьби з екстремізмом і ксенофобією (ІПЛЕКС), свідчать про те, що українські громадяни відчувають тривогу з приводу порушення їхніх громадянських прав. Проте на перший план вони ставлять не політичні права, а права споживачів.

Так 56% громадян вважають найважливішим правом право на безкоштовну медицину (у 2006 році - тільки 45%), 41% відзначили важливість права на працю, 37% - права на соціальний захист. Для 26% важливі права споживачів, для 20% - право на справедливий і доступний суд. Менше порушуються, на думку респондентів, право на свободу мирних зібрань, право на об'єднання громадян, право на свободу віросповідання.

Найчастіше громадяни стикалися з порушенням їх прав у повсякденному житті (53%), при оформленні довідок і документів (36%), під час відносин з працедавцями (33%).

Результати дослідження свідчать, що 46% жителів України мають досвід переживання почуття страху і приниження через порушення в суспільстві своїх прав впродовж останнього року. Причому 14% респондентів переживали таке почуття нерідко, а 11% - часто або дуже часто.

Дослідження проведене 26 листопада - 6 грудня 2010 Інститутом прав людини і запобігання екстремізму і ксенофобії (ІПЛЕКС) спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС). Методом інтерв'ю опитано 2042 респонденти, що проживають в усіх областях України і Криму (включаючи місто Київ) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України старше 18 років. Погрішність дослідження не перевищує 1,5%.

Джерело: ТСН