друкувати


Чому Різдво без фішки?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-01-14 04:27:05

Керівники івано-франківського міськвиконкому, згадуючи минулу коляду, заздрили вигадливим львів'янам. Щоб прославити місто і місцеві традиції, міська влада надумала влаштовувати під час святкових заходів велелюдне вгощення якоюсь смакотою.

"Приємно було за місто Львів, коли в новинах показували то фестиваль вертепів, то живу шопку, то свято пампуха, - зауважив у вівторок, 11 січня, під час апаратної наради при міському голові керуючий справами івано-франківського міськвиконкому Андрій Лис. - Ми в цьому плані недопрацьовуємо".

"Ми себе не вмієм показати", - розвинув думку свого молодшого колеги перший заступник мера Зіновій Фітель.

На такі невтішні роздуми очільників міськвиконкому надихнув звіт начальника міського управління культури Мирослава Петрика про святкові заходи, які відбулися на Різдво в Івано-Франківську. Здається, "батьків міста" не особливо вразила розповідь про різдвяні концерти, яких цього року було аж два, біля центральної міської ялинки.

"У суботу у святковому концерті "Вифлеємська незгасна зоря" взяли участь кращі мистецькі колективи центрального народного дому міста Івано-Франківська та народних домів приміських сіл Микитинців, Угорників, Крихівців та Хриплина, - розповідав пан Петрик. -

Українські колядки та віншування звучали у виконанні хорових колективів, вокальних та вокально-інструментальних ансамблів, окремих виконавців. А найбільшої уваги у глядачів заслужив творчий колектив християнської євангельської церкви «Відродження», учасники якої представили різдвяну композицію із колядок та віншувань в сучасному музичному стилі".

Начальник управління культури також повідомив, що наступного дня, у неділю, 9 січня, вже традиційно відбувся дитячий концерт "Різдво у Франківську", який підготували вихованці мистецьких освітніх закладів міста.

Мирослав Петрик переконував, що площа біля головної ялинки міста під час обидвох святкових заходів була вщерть заповненою. Мовляв, публіка на концертах бавилася разом з артистами і всім, зрештою, було добре. Але відсутність повідомлень про це дійство в засобах масової інформації продовжувала турбувати керівників міськвиконкому.

"Треба більше громадськості запрошувати, повідомляти пресу, особливо телебачення, - переконував Андрій Лис. - І не для піару, а щоб пропагувати, поширювати наші традиції. Хай молодь перебирає".

"Така пропозиція до патронатної служби: запрошувати ЗМІ на умовах співпраці", - конкретизував завдання перший заступник мера Зіновій Фітель.

Вловивши настрій президії, наступні доповідачі на тему святкових заходів - заступник начальника управління освіти Світлана Уварова та начальник управління торгівлі Ігор Витриховський - уміло вплітали у свої розповіді згадки про повідомлення у ЗМІ про ту чи іншу подію. А пан Витриховський навіть наважився на раціональну пропозицію: влаштовувати під час святкових заходів якесь велелюдне вгощення. Мовляв, заманити громадськість і пресу можна якоюсь дивовижною смакотою. Зіновію Фітелю ідея зі всіма цими "пирогами-дерунами" загалом сподобалася. Реалізувати її можуть спробувати вже на Великодні свята.

Завершилася нарада колядою, з якою прийшов до виконкому Івано-Франківської міськради вертеп з дитячої музичної школи №1.

Автор: Богдан СКАВРОН
Джерело: Галицький Кореспондент