друкувати


Схід і Захід об’єднає рушникова доріжка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-01-14 02:30:53

Всеукраїнська рушникова доріжка поповнилася прикарпатським елементом. Це відбулось 12 січня на Вічевому майдані обласного центру, куди цього дня завітали учасники акції «Єдина Україна. Схід і Захід разом».

Як розповів «Коломия ВЕБ Порталу» начальник управління культури Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак, в рамках вказаної акції до обласного центру Прикарпаття прибули гості з Донеччини: творчий колектив «Лілея», заступник міського голови міста Святогірськ Євген Божко та керуюча апаратом Слов’янської райдержадміністрації Любов Макогон. Вони привезли з собою ікону Святогірської Божої матері та рушникову доріжку єднання.

Беручи початок з рушника, вишитого монахами Святогірської Успенської лаври, доріжка увібрала в себе працю вишивальниць з різних регіонів України. В роботі над її івано-франківською частиною брали участь три майстрині на чолі з вишивальницею Марією Турчин. «Наша область, - розповідає пані Марія, - складається з чотирьох етнорегіонів: Бойківщини, Опілля, Покуття та Гуцульщини. Наше завдання було передати всіх їх у орнаменті вишивки». При цьому, зі слів майстрині, головною ідеєю, яку очолюваний нею творчий колектив намагався вкласти в свою роботу були любов і милосердя.

Привітати гостей з Донбасу на майдан прибули заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Роман Іваницький, секретар Івано-Франківської міськради Руслан Марцінків, заступник міського голови обласного центру Михайло Верес, керівники галузі культури і мистецтв області та міста, артисти місцевих музичних фольклорних колективів.

«Ця акція носить суто просвітницький і духовний характер. - коментує Володимир Федорак, - Ми акцентуємо увагу на наших святинях».

Слідом за Івано-Франківськом всеукраїнська рушникова доріжка єднання вирушила в Тернопіль. Завершити українське турне акції «Єдина Україна» планується 24 серпня на столичному Майдані Незалежності. Після цього на рушникову доріжку чекає подорож в інші країни Європи.

Автор: Сергій БІЛИЙ