друкувати


Нам пам'ять не треба – нам землю давай

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-01-13 05:47:21

Унікальний в Західній Україні музей історії ІІ світової війни може опинитись без даху над головою.

«Вчинити дії щодо знесення споруд колишнього «Музею бойової слави» Міністерства оборони України». Позов з таким формулюванням перебуває сьогодні на розгляді в Івано-Франківському господарському суді, ставлячи тим самим під загрозу саме існування єдиного в західній Україні унікального Музей бойової слави радянських військ «Герої Дніпра».

Позов подало керівництво компанії «Модот-І», яке свого часу одержало в оренду територію колишнього військового містечка в Івано-Франківську, на території якого функціонує музей. «Військове містечко, - розповідає старший помічник Івано-Франківського військового прокурора майор юстиції Руслан Кормило, - було передано міським органам самоврядування у 2007 році. Однак у договір не були включені споруди та земля, що знаходиться під музеєм. Як вони опинились у договорі оренди землі між «Маодот–І» і міськвиконкомом, підписаним 10 січня 2010 року, нам не відомо».

На даний час експозиція музею займає площу 640 метрів квадратних , а експонатний фонд нараховує понад 4 тисяч одиниць. Це переважно експонати періоду ІІ світової війни: бойові знамена частин, зброя, нагороди, особисті речі, документи, фотографії, листи з фронту, предмети спорядження і побуту бійців і командирів. Відтак руйнування будівлі музею означатиме, що тисячі цінних, в тому числі і унікальних експонатів опиняться на вулиці.

Перше судове слухання за позовом компанії мало відбутись 6 січня, проте з певних причин засідання суду було перенесено на 22 січня.

«Заслуговує на увагу той факт, - стверджує офіцер Західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони України підполковник Тарас Грень, - що, за умовами договору оренди, компанії «Маодот-І» передано територію військового містечка і 24 споруди. На сьогоднішній день 24 будівлі працівники компанії вже знесли. Отже, приміщення музею не є предметом договору, а отже вимагати його зносу керівництво компанії підстав не має». В той же час, орендарі мотивують свою позицію тим фактом, що земля під будівлею музею таки включена в договір. Відповідь на запитання, як міг виникнути подібний договірний казус: через чиюсь недбалість чи злий умисел - повинні дати суд і прокуратура.

Автор: Сергій БІЛИЙ