друкувати


"Шахтар" дорожчий за "Динамо" на 42 мільйони євро

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-01-12 03:53:34

Лідер чемпіонату України донецький "Шахтар" йде на першому місці в Україні за вартістю гравців. 28 футболістів "Шахтаря" оцінюються німецькими експертами з transfermarkt.de в 140 мільйонів 900 тисяч євро.

На другому місці розташувалось київське "Динамо" з 98,7 млн за 32 гравця, що на 42 мільйони менше вартості футболістів "Шахтаря".

На третє місце з 54,5 мільйонами за 27 гравців вирвався "Металіст", а "Дніпро" - четвертий з 50.4 мільйонами за 33-х футболістів.

Найдорожчий гравець Прем'єр-ліги теж з "Шахтаря" - Даріо Срна, чия трансферна вартість оцінюється в 16 мільйонів євро. "Гірники" - Вілліан, 13 млн євро і Фернандіньо, 11 млн євро - займають весь трансферний п'єдестал, залишаючи динамівцю Артему Мілевському з 10 мільйонами тільки 4 місце. Найкращі гравці "Металіста" і "Дніпра" потягнули на 6 мільйонів - Тайсон, і 5 - Євген Селезньов, відповідно.

Звертає на себе увагу той факт, що в середньому футболіст донецького "Шахтаря" коштує 5 мільйонів євро, а гравець київського "Динамо" - 3 мільйони євро.

Статистика transfermarkt.de дозволяє також відстежити динаміку зростання і зниження вартості гравців в 2010 році, яка залежала як від особистих футбольних досягнень гравців, так і від командних успіхів. Якщо порівняти показники двох провідних українських клубів, то, висловлюючись мовою фондового ринку, акції "Шахтаря" упевнено ростуть, у той час, як "Динамо" втрачає вартість.

Так, "гірник" Дуглас Коста всього за рік у "Шахтарі" подорожчав на 3 мільйони, Чигринський - на 2, Вілліан - на 1,5, а Едуардо - на 1,8. Причому хорвато-бразилець, що прийшов у "Шахтар" за 7,2 мільйона євро, досяг позначки в 9 мільйонів всього за півроку. Захисник "гірників" Ярослав Ракицький зовсім заслужив звання прогрес року завдяки підвищенню ціни за трансфер з 2,5 до 5,5 мільйонів євро.

Серед гравців "Динамо" позитивним прогресом може похвалитися тільки Ярмоленко, який отримав плюс 1,5 мільйона євро до ціни.

Джерело: ТСН