друкувати


Куточок Японії в Івано-Франківську

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-12-30 09:23:24

Японія – країна сонця, що сходить, країна сакури і Фудзіями, країна воїнів та поетів, відданості і благочесті, щирих усмішок і чарівних квітів, зрештою країна мрій для багатьох людей всього світу – стала трішечки ближчою для івано-франківців.

Привідкрити вуаль таємничості і екзотики, який приховує Японію від пересічного українця, мали на меті організатори вечірки в японському стилі під назвою «Суші-паті», яка відбулась днями в арт-клубі «Гармидер», що в обласному центрі.

«Тут кожен може вибрати собі те, що йому ближче до душі, – коментує вечірку її організатор, арт-менеджер Культурно-мистецького центру «Є» Вікторія Маптинович, – адже у нас про Японію можна не тільки почути, а й побачити, скуштувати на смак і навіть зробити своїми руками». Все це стало можливим завдяки тим чудовим людям – знавцям японської культури традицій, кухні тощо, – яких змогла зібрати в один час і в одному місці пані Вікторія. Відтак, гостям «Суші-паті» пропонувалось послухати захоплюючу розповідь про країну Ніпон і її чудовий народ від сенсея Станіслава Шмата, який присвятив їм значну частину свого життя, полюбив їх і, за порадою свого вчителя, намагається будувати Японію у себе в душі і в рідному місті. Поціновувачі ікебани мали змогу отримати майстер-клас з цього чарівного мистецтва від майстрині квіткового салону-студії «Соломія» Жанни Кукушкіної. До послуг любителів японського традиційного боді-арту були золоті руки та чарівні фарби художниці Ірини Погрібної, а прихильники японської поезії змогли насолодитись підбіркою хоку у виконанні молодиїх поетів Василя Карп’юка та Андрія Олексюка.

Ну і звісно ж: яке «Суші-паті» без, власне, суші. Майстри цієї традиційної японської їжі, яка вже набула неабиякої популярності в європейських країнах і в Україні зокрема, не лише пригостили своїми творіннями численну публіку, а й поділилися секретами приготування справжніх суші.

Крім всього іншого, гості вечірки мали змогу виявити свої таланти у виготовленні фігурок із паперу за технікою орігамі та дізнатись свою долю, скуштувавши печиво фортуни.

«Видається так, що вечірка вдалася, – продовжує Вікторія Мартинович, – кожен отримав тут те, на що розраховував і всі жоден з відвідувачів не залишився розчарованим». Зі слів арт-менеджера, колектив арт-клубу «Гармидер» не зупиниться на досягнутому етапі і планує проведення цілої серії чудових тематичних свят з використанням національної кухні народів світу, музики та чудових людей, яких, як виявляється є чимало в нашому місті.

Автор: Сергій БІЛИЙ