друкувати


Близько 1300 івано-франківців щороку страждають на інфаркти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-12-20 10:14:37

Ситуація з поширенням серцево-судинних захворювань на Прикарпатті набуває загрозливого характеру.

«В нашій області, – розповідає «Експресу» перший заступник начальника головного управління охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Микола Олінійчук щороку трапляється близько 1300 інфарктів. І це не рахуючи 150-300 інфарктів, які з різних, як-от: причин: неякісне вивчення причин смерті людини чи незвернення хворого до медиків про допомогу – не реєструються». Як стверджує пан Олінійчук, на Прикарпатті, як і в Україні загалом, серцево-судинні захворювання посідають перше місце за кількістю людей, що на них страждають, і становлять близько 60 % від загальної кількості хвороб. При цьому 65 % усієї смертності – це смертність від серцево-судинних недугів.

«На сьогоднішній день, – додає межи ний чиновник, – близько 30% мешканців Прикарпаття хворіють на гіпертонічну хворобу і чверть населення страждають від ішемічної хвороби серця. Викликає занепокоєння і суттєве «помолодшання» серцево-судинної захворюваності».

На боротьбу з подібними хворобами за останні два роки в області витрачено 5 мільйонів гривень, 3 мільйони з яких надійшло з державного бюджету і 2 мільйони – з казни області. На ці кошти міські та районні лікарні Прикарпаття обладнуються магнітно-резонансними томографами, в районних лікарнях створюються відділення інтенсивної терапії, активно впроваджується метод тромболізної терапії. Крім того, розглядається питання про створення на території області Реабілітаційного центру для осіб, які страждають на серцево-судинні захворювання. Однозначно вирішено, що такий центр має бути відкритий ів мальовничих Карпатах, що сприятиме швидкому видужанню пацієнтів. В якості найбільш вірогідного місця розташування закладу розглядається селище Вигода, де вже існує необхідна лікарняна база.