друкувати


Зінаїда Болюк: Піраміда підготовки фахівців перевернута догори ногами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-12-20 10:09:15

Професійно-технічні училища Прикарпаття готують сьогодні фахівців за 85 професіями. Про це повідомила під час засідання 17 грудня колегії Івано-Франківської облдержадміністрації начальник головного управління освіти і науки ОДА Зінаїда Болюк.

З її слів, сьогодні в ряді ПТУ робляться перші кроки в напрямку навчання за інтегрованими спеціальностями. Тим самим впроваджується досвід Австрії, де в професійних училищах учнів навчають одразу 5 професіям. Така багатогранність, на думку, головного педагога області, робить випускників професійно-технічних навчальних закладів більш гнучкими в умовах економічної кризи і пов’язаного з нею дефіциту робочих місць.

Разом з тим, на думку пані Болюк, загрозливою є ситуація, за якої кількість осіб, які прагнуть здобути вищу освіту значно перевищує кількість учнів ПТУ. «У нас в області, - стверджує чиновниця, - профтехучилища сьогодні готують 12,2 учнів. Якщо ми говоримо, що Прикарпатський національний університет має 16 тисяч студентів, а ПТУ 12 тисяч 200 учнів, то це означає, що наша піраміда підготовки фахівців перевернута догори ногами». Зі слів пані Болюк, в Європі тенденція має зворотній характер.

Позитивні зрушення в розвитку професійно-технічної освіти в області керівництво головного управління освіти пов’язує із зниженням останнім часом кількості бажаючих вступати до приватних вишів і збільшенням на цьому фоні кількості вступників до ПТУ. «Вочевидь, - зазначає З.Болюк, - батьки зрозуміли, що наявність диплому не гарантує отримання робочого місця».

Автор: Сергій БІЛИЙ