друкувати


Із Ліберії повернулися 110 українських миротворців 13-ї ротації

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-12-16 05:12:49

Сьогодні, 16 грудня, о 3.35 годині ночі у Львівському аеропорту здійснив посадку літак «Боїнг-737» Місії ООН, який виконував рейс із міжнародного порту «Робертсфілд» до Львова. Цим літаком прибули 110 українських миротворців — перша група військовослужбовців 56-го окремого вертолітного загону Збройних Сил України, що завершили виконувати миротворчу місію ООН у Ліберії.

Зустрічали українських миротворців на українській землі заступник командира 8 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майор В’ячеслав Назаркін, заступник командувача Західного оперативного командування з логістики – начальник логістики Західного ОК генерал-майор Сергій Ніколаєв, рідні та близькі.

Після проходження процедури митного та прикордонного контролю особовий склад першої групи 56-го ОВЗ Збройних Сил України Місії ООН у Ліберії завантажили особисті речі і зібралися на площі поблизу аеровокзалу. Згодом відбувся урочистий мітинг з нагоди завершення миротворчої місії у далекій країні африканського континенту. Під час мітингу зі словами привітання та вдячності за виконаний обов’язок до миротворців звернувся генерал-майор В’ячеслав Назаркін, побажав їм міцного здоров’я, наснаги, успіхів та удачі.

– Мужність і професіоналізм українських миротворців має високий авторитет у міжнародному суспільстві, міжнародних організаціях, – зазначив він.

Після проходження урочистим маршем військовослужбовці, які повернулися з Ліберії сіли у завчасно підготовлені автобуси і вирушили у Міжнародний центр миротворчості та безпеки, де перед тим як вирушити до домівок мають пройти ретельний медичний огляд.

– Миротворців, які сьогодні вночі повернулися із Ліберії, ми, як годиться, зустріли урочисто та з пошаною, – сказав заступник командувача Західного оперативгного командувння з логістики – начальник логістики Західного ОК генерал-майор Сергій Ніколаєв. – Для проведення цих заходів були залучені військовослужбовці Львівського гарнізону. Далі особовий склад 56-го окремого вертолітного загону чекає процедура обсервації, тобто карантину. Вона триватиме не більше 3 діб. Після ретельного обстеження фахівцями-медиками миротворці роз’їдуться по своїх військових частинах, а звідти у відпустки до родин, -- пояснив генерал майор Сергій Ніколаєв.

Своїми враженнями поділилися й миротворці. Старший сержант військової служби за контрактом Василь Поліщук, який у Ліберії був на посаді начальника електростанції зауважив, що це вже його 4 миротворча місія, а в Африці він побував вже 3 рази і прагне ще не раз виконувати почесну місію миротворця.

– У Ліберії я мої обов’язки передбачали забезпечення електропостачання для аеродрому та обслуговування електромережі. Місія була досить спокійною, хоча один вертоліт перебував на чергуванні у Кот-д’Івуарі. Наші військовослужбовці там виконували такі ж завдання, що й в Ліберії. Місцеве населення до українських миротворців ставилося прихильно, – сказав Василь Поліщук.

А Ольга Гамоцька, яка прибула з Житомира, аби зустріти свого сина Юрія сказала, що дуже скучила за ним і пишається, що він в неї миротворець і виконував почесну місію.

– Наша ротація була тринадцятою. Як вважається, це число не дуже приємне, але наголошую, що місія пройшла успішно, всі військовослужбовці відпрацювали добре, ніяких прикростей не трапилося, сподіваюся, що після медичного обстеження всі будуть здоровими і невдовзі повернуться у свої родини, – зазначив старший офіцер першого рейсу льотчик 1-го класу підполковник Костянтин Гаєвський, який у місії був на посаді командира вертолітної ланки.

Довідка. 56-й окремий вертолітний загін ЗС України виконує завдання у складі Місії ООН у Ліберії з січня 2004 року.

Загальна чисельність загону — 275 військовослужбовців. На озброєнні загону перебувають 8 вертольотів Мі-8 та 3 вертольоти Мі-24. Серед основних завдань Місії ООН у Ліберії, що виконують українські авіатори — перевезення персоналу Місії та високоповажних осіб, перевезення вантажів, медичне транспортування, евакуація поранених, польоти спостереження, повітряне супроводження переміщення військ.

Командир13-ї ротації 56-го окремого вертолітного загону ЗС України льотчик 1-го класу полковник Андрій Когут.

Загалом за шість місяців перебування на африканському континенті українські екіпажі виконали 1936 польотів, під час яких провели в повітрі більше 1957,38 годин, перевезли понад 8 тисяч пасажирів та майже 280 тонн вантажу.

Паралельно з проведенням основних миротворчих завдань у базовому таборі українські вертолітники продовжують виконання завдань на аеродромі Буаке, що в Кот-д’Івуарі. Щодня там здійснюються польоти для надання оперативної підтримки. Сьогодні воєнно-політична обстановка в Кот-д’Івуарі залишається контрольованою, загроз життю та безпеці військовослужбовців немає. Слід зазначити, що на аеродромі Буаке перебувають 26 українських військовослужбовців і постійно чергує один екіпаж вертольоту.

У рамках першого етапу ротації з аеропорту «Миколаїв» військово-транспортним літаком Іл-76МД Повітряних Сил Збройних Сил України до міжнародного аеропорту «Робертсфілд» у Ліберії вже доставлено 30 тонн майна та один вертоліт Мі-24.

Слід зазначити, що раніше місію з перевезення майна та авіатехніки для українських миротворців у Ліберії здійснювали транспортні літаки цивільних авіакомпаній. Цього разу — вперше залучено до цієї роботи вітчизняні Повітряні Сили. Це сприятиме заощадженню бюджетних коштів і допоможе підтримати навички пілотування й натренованість льотно-підйомного складу.

Автор: Підполковник Вадим БАКАЙ, ВО начальника Регіонального медіа-центру МО України (м.Львів)