друкувати


Вахтанг Цоцонава: НАТО давно перетворилося з військового блоку на політичний клуб

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-12-11 09:31:31

Поговорити про сучасні системи міжнародної безпеки та роль Північно-атлантичного альянсу в їх розбудові зібралися вчора учасники Міжнародної конференції експертів під гаслом «Нова стратегічна концепція НАТО: перспективи і виклики для країн-партнерів у Центральній Європі».

В ході заходу, проведення якого було ініційовано Центром інформації та документації НАТО в Україні та керівництвом Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, його учасники – директор Центру інформації та документації НАТО Наталя Немилівська, представник Інформаційного центру НАТО в Грузії Вахтанг Цоцонава, військові аташе при посольствах Литви та Латвії в Україні Сігітас Буткус та Зігмундс Балодіс, голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, представники наукових та громадсько-політичних кіл з різних регіонів України та з інших держав, зокрема Російської Федерації, колишні посли України в Грузії та Азербайджані і Республіці Польща відповідно Степан Волковецький та Петро Сардачук, а також начальник відділу роботи з країнами-партнерами Управління громадської дипломатії НАТО Мішель Дюре, який спілкувався з учасниками з Брюсселю в режимі відеоконференції, приділили увагу принципам та перспективам нової стратегічної концепції НАТО для країн Центральної та Східної Європи, розглянули актуальні проблеми становлення системи міжнародної безпеки в чорноморському регіоні, ініціатив з даного приводу Російської Федерації та НАТО.

Зі слів аташе з питань оборони Посольства Литви в Україні Сагітаса Буткуса, подібні заходи часто проводяться Центром інформації та документації НАТО в різних регіонах України. Залучення до них дипломатичних представників колишніх республік СРСР – нових членів Альянсу – покликане продемонструвати дієвість євроатлантичної системи колективної безпеки на пострадянському просторі.

Як стверджує представник Інформаційного центру НАТО в Грузії Вахтанг Цоцонава, його країна неодноразово ставала перед викликами національній безпеці, пов’язаними з інтересами Російської Федерації в регіоні кавказько-чорноморському регіоні. Така ситуація виникала в 90-х роках в зв’язку з дестабілізацію обстановки в Південній Осетії та Абхазії і повторилася грузино-російським конфліктом в 2008 році. Зі слів пана Цоцонави, єдиний шлях до протидії цим викликам та стабілізації ситуації в Закавказзі уряд Грузії вбачає у вступі до НАТО, яке, на думку Вахтанга, давно вже перетворився з військового блоку на політичний клуб демократичних держав.

Автор: Сергій БІЛИЙ