друкувати


Футбольна команда з Печеніжина виступала в чемпіонаті області ще в радянські часи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-12-08 05:27:56

Футбольна команда з Печеніжина виступала в чемпіонаті області ще в радянські часи. Потім було довге затишшя, і лише в 2006 році вона знову з’явилася на спортивному небосхилі, але вже на районному рівні. Спочатку виграла першість серед дорослих і юнаків, а згодом почала змагатися у другій лізі чемпіонату області. У 2007-му «Карпати» з Печеніжина стають третіми (і третіми в комплексному заліку). У 2008-му — абсолютні чемпіони і півфіналісти розіграшу кубка області. 2009-й команда пропускає, а цього року, виступаючи в першій лізі, стає чемпіоном області, а також володарем Суперкубка Прикарпаття.

Наша розмова з президентом дорослої команди «Карпати» (Печеніжин) підприємцем Дмитром Лащуком.

— Пане Дмитре, саме ви в 2006-му відновили команду і повели її до вершини. Але чому пропустили сезон 2009 року?

— Основна причина — багато футболістів покинули команду в пошуках вищого ігрового та фінансового рівня. Наприклад, Василь Палагнюк опинився аж у першоліговій алчевській «Сталі». А якщо нема потрібних виконавців, то втрачає зміст витрачати власні кошти, щоб боротися за п’яте чи шосте турнірне місце.

— Завжди цікавить питання коштів. Скільки в нинішньому сезоні витратили своїх грошей на утримання команди?

— Я зразу сказав, що юнаків «не потягну». Їх фінансують місцеві підприємці та уболівальники. Останні з огляду на свої можливості здають гроші, що й фіксується у відомостях. За сезон у дорослу першолігову команду я вклав 380-400 тисяч гривень. У другій лізі затрати становили 150 тисяч гривень.

— А місцева влада...

— Не виділила жодної копійки. Не раз ми зверталися за допомогою, однак у відповідь звучали тільки обіцянки з боку селищної та районної влади. Тепер сподіваємося на нового селищного голову, бо якщо й надалі не буде фінансування, то наступного року, можливо, і не буде команди. Я не можу всі витрати брати на себе.

— Пане Дмитре, залишмо дражливу фінансову тему і перейдімо до чемпіонських справ команди, її сходження. Втім, щоб показати такий рівень гри, треба, мабуть, було серйозно підготуватися до сезону...


— Один з етапів підготовки — на запрошення з Польщі восьмиденна поїздка до міста Кутного Лодзького воєводства. За цей час, крім тренувань, ми провели дві товариські зустрічі з місцевою командою і виграли їх з однаковим рахунком 2:1. До речі, Кутне сьогодні є лідером третьої ліги чемпіонату Польщі.

— Яким ігровим ходом ішла команда протягом нинішнього сезону? Зрештою, чи розраховували ви на чемпіонство?

— За такої високої конкуренції важко було щось передбачити, тим паче — чемпіонське звання. Щоправда, обнадіювали дві стартові виїзні перемоги. А опісля пішло-поїхало. Перше коло завершили на першому місці, але івано-франківський «Тепловик» мав одну гру в запасі і міг нас випередити на два очки. Потужно стартували і в другому колі. З 12 ігор тільки одна нічия на своєму полі зі своїм основним конкурентом — «Тепловиком» —0:0. До закінчення чемпіонату ще два мирні результати і поразка. Отож наші «Карпати» і «Тепловик» у підсумку набрали по 72 очки. Все на свої місця в Тлумачі розставив «золотий матч». Печеніжинці переконливо перемогли іванофранківців з рахунком 3:1.

— Окрасою сезону став поєдинок на стадіоні «Рух» за Суперкубок області.Титуловані яремчанські «Карпати», які в цьогорічному розіграші Кубка України перемогли дві друголігові команди майстрів і мінімально програли клубові прем’єр-ліги — луцькій «Волині», звичайно, не думали поступатися чемпіонові області. А як вам було при цьому?

— Перемоги суперника нас не дуже тривожили. Просто до одного титулу хотіли додати й другий, відповідно й налаштувалися на поєдинок. Програючи 0:1, наші хлопці проявили характер і здолали свого суперника — 2:1.

— А хто тренував ваші «Карпати»?

— У першому колі дорослих і юнаків тренував відомий футболіст вихованець коломийського футболу Василь Горук, а в другому до виконання обов’язків головного тренера приступив колишній гравець львівських «Карпат» та івано-франківського «Спартака» Віктор Никитюк.

— На тренерському містку відомі футболісти. Напевно, і на поле виходили не любителі з Печеніжина і навколишніх сіл?

— У команді юнаків — їх тренує Василь Горук і виступає за дорослих — практично всі місцеві, а в дорослому колективі переважно приїжджі футболісти, зокрема з Львівської та Чернівецької областей. Крім Романа Гаврилюка, вони колись виступали за команди майстрів. У міжколовий період кілька футболістів повернулися на Тернопілля, а дехто перейшов у різні команди області.

— Зрозуміло, перемоги просто так не даються, для належних результатів треба мати сильний кадровий потенціал. Кого з футболістів хотіли б відзначити?

— Якщо відзначати, то всіх: воротар — Василь Раковиця; захисники — Роман Гаврилюк, Олександр Завершенюк, Богдан Скибінський, Юрій Гусаківський, Василь Горук; півзахисники — Андрій Баглай, Віктор Лящовський, Василь Оголь, Микола Грешта, Андрій Соколенко, Михайло Рябий; нападники — Олександр Ткачук, Сергій Шафранський, Ярослав Соколишин, Андрій Яремчук.

— Які перспективи у печеніжинських «Карпат»?


— Якщо допоможе влада, то й надалі боротимемося за найвищі нагороди. Селищна рада повинна звернути увагу і на матеріально-технічну базу команди. Стадіон необгороджений, немає зручностей для уболівальників, нема в роздягальні душових.

Джерело: Газета "Галичина"