друкувати


Україномовний поет з Дніпропетровська презентував в Івано-Франківську свою дебютну збірку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-12-04 09:51:34

Макс Волохань, молодий поет з Дніпропетровська, презентував 3 грудня збірку власних поезій під назвою «Майже дев’ять мегабайт поезії».

Традиційно вже презентація відбулась в Івано-Франківському культурно-мистецькому центрі «Є». В якості модератора виступив колега Макса по цеху – молодий прикарпатський поет Василь Карп’юк, який, за його власним зізнанням, познайомився з паном Волоханем на літературному семінарі в Ірпіні, де поезії дніпропетровця припали йому до душі. Зі слів В.Карп’юка, Максим не схожий на поета ні за фахом, ні з вигляду, «але при цьому пише цілком пристойні вірші». Серед творів поета є як вірші, які можна назвати верлібрами, так і майже прозові твори – «те, -- зазначає сам М.Волохань, -- що Тарас Прохасько колись назвав або прозовими віршами, або віршованою прозою».

Найбільшу цікавість до особи Макса приваблює той факт, що у зросійщеному Дніпропетровську він, за його власним зізнанням, є «чи не єдиним майже на 90 відсотків україномовним поетом». Макс не належить до жодного з літературних об’єднань чи студій. «Зрештою, -- зізнається він, -- в Дніпропетровську їх майже немає. Була одна студія. Там була жінка, яка фінансувала її діяльність і насамперед фінансувала видання збірок. Як зараз пам’ятаю дівчинку, яка виглядає на 45 років, хоча їй насправді 25, яка видала аж п’ять збірок і дуже цим гордиться. Вони всі на видавали своїх збірок і всі цим гордяться. Проте жінка відійшла від студії і фінансування увірвалось…»

«Майже дев’ять мегабайт поезії» - дебютна збірка поета, проте він вже встиг отримати визнання в різних регіонах України. Про це свідчить зокрема той факт, що презентації книжки пройшли у восьми містах України, таких як: Київ, Одеса, Донецьк, Дніпропетровськ, Кривий Ріг тощо, на які завітало чимало зацікавлених читачів. «В Одесі, -- говорить поет, -- де, як мені сказали, люди взагалі не люблять літературні презентації, завітало десь 40 чоловік, в Кривому Розі прийшло десь чоловік 80, при тому, що вхід там був платним». На Західній Україні Івано-Франківськ став другим містом після Рівного, де було презентовано збірку. Читачі мали змогу тут же придбати її у люб’язних продавців книгарні «Є».

Автор: Сергій БІЛИЙ