друкувати


З 2011 року Україна планує обмежити імпорт нафтопродуктів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-25 10:31:19

Мінпаливенерго домовилося з нафтопереробними заводами (НПЗ) про нові правила гри на ринку, повідомляє "Комерсант-Україна". З 2011 року Україна планує обмежити імпорт нафтопродуктів, ввівши загороджувальне мито.

У вівторок міністр палива і енергетики Юрій Бойко провів засідання експертно-аналітичної групи при Кабміні з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості. За словами директора департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго Костянтина Бородіна, учасники нафторинку і уряд домовилися обмежити торгові надбавки і пообіцяли дотримуватися цінового коридору, щоб зберегти стабільну ситуацію на ринку. Нафтотрейдери погодилися зберегти їх брудну маржу (експлуатаційні витрати АЗС та нафтобаз, податки, заробітну плату і чистий прибуток) на рівні 180 доларів за тонну нафтопродуктів. Також було вирішено відстрочити на два роки перехід на стандарти якості нафтопродуктів "Євро-4" і "Євро-5".

У свою чергу Мінпаливенерго запропонувало ввести з 2011 року мито в розмірі 120 євро за тонну імпорту світлих нафтопродуктів, розповів голова правління ПрАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) Павло Овчаренко.

"Це загороджувальне мито буде стимулювати нафтопереробку, а не імпорт нафтопродуктів", - зазначив він. Крім того, за даними джерел в Кабміні, уряду вдалося припинити ввезення нафтопродуктів компанією "Лівела", яка мала право на їх імпорт без сплати акцизу і ПДВ. "З 22 листопада вона вже не працює", - уточнило джерело газети.

Безмитне ввезення палива в Україну розпочалося у 2005 році. Тоді Кабінет міністрів прийняв це рішення для того, щоб знизити ціни на паливо на внутрішньому ринку. Ця політика призвела до різкого зниження обсягів переробки нафти в Україну.

Постачальники імпортного палива не згодні з рішенням Мінпаливенерго. За словами директора мережі АЗС компанії Shell Вільяма Козика, це ставить трейдерів в невигідне положення в порівнянні з вертикально інтегрованими компаніями. "Фактично ці умови дають їм безмежні переваги, що ставить під загрозу існування таких гравців роздрібного ринку, як Shell", - відзначає він. На його думку, як тільки буде введено імпортне мито, місцеві виробники підвищать ціни на нафтопродукти на її розмір.

Якщо мито буде введено, то більшості імпортно орієнтованих нафтотрейдерів доведеться перемкнутися на продаж українських продуктів, вважає аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко. "Потужності українських НПЗ дозволяють в більш ніж три рази покрити потреби України в нафтопродуктах, тому їх дефіциту на ринку не буде. А додаткове завантаження НПЗ дозволить знизити собівартість виробництва нафтопродуктів", - вважає експерт.

Джерело: ТСН.ua