друкувати


Чемпіон за власний кошт

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-25 10:30:10

17 листопада в фінському місті Тампере відбувся Чемпіонат світу з гирьового спорту.

Так сталося, що єдине українське золото з десяти учасників нашої команди привіз на Батьківщину прикарпатець Андрій Махновський, який у ваговій категорії понад 105 кілограмів виборов перемогу у важкому двобої з представником фавориту турніру – збірної Росії. Крім його особистої перемоги, завдяки старанням Андрія та його партнерів по команді збірна України посіла почесне третє місце в естафеті.

«Я займаюсь гирьовим спортом з 2004 року. – розповідає спортсмен. – Перший мій чемпіонат України відбувся вже за рік, в 2005 році. Тоді з першого разу якось вдалося стати чемпіоном. В тому ж році на турнірі Кубку України в Житомирі я поставив рекорд України». Наразі Андрій є дворазовим чемпіоном світу та триразовим чемпіоном Європи.

Зі слів спортсмена, сьогодні гирьовий спорт хоча і залишається не олімпійським, дуже стрімко розвивається в інших країнах. «В США на сьогоднішній день, – продовжує пан Махновський, – його активно розвивають вже понад 240 міст, а американський спецназ взяв його на озброєння. Дуже серйозна база для розвитку гирьового спорту є в Росії, де члени національної збірної отримують щомісячну стипендію від держави і раз на рік отримують приблизно на 2 тисячі доларів спорядження».

Натомість, кошти на квитки на літак, щоб команда прибула до Фінляндію відпочилою, а не тряслася в автобусі, Андрій змушений був вишукувати сам. Загалом, фінансування є найболючішою проблемою розвитку гирьового спорту в Україні. Зі слів чемпіона, сьогодні потрібне фінансування хоча б у вигляді оплати проїзду до місця змагань, адже наступний Чемпіонат світу буде в Нью Йорку.

«Проблема полягає в тому, – розповідає керівник Івано-Франківського обласного відділення Національного олімпійського комітету Мирослав Карабін, – що згідно з положенням Міністерства України у справах сім’ї молоді та спорту, фінансування участі українських спортсменів у міжнародних змаганнях може здійснюватись лише міністерством. На місцях така допомога неможлива. Але зараз створюється Національний комітет з неолімпійських видів спорту, на допомогу якого ми дуже розраховуємо».

Автор: Сергій БІЛИЙ