друкувати


Вчені знайшли спосіб як людині стерти з пам'яті неприємні спогади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-24 03:30:30

Американські вчені з Університету Джона Хопкінса знайшли спосіб як людині стерти з пам'яті неприємні спогади.

За словами вчених, формування хворобливих спогадів пов'язано з появою особливих "рецепторних білків" у мозковому центрі страху, які за допомогою медикаментозних засобів можна "видаляти".

Це призводить до безповоротного стирання спогадів. Хоча випробування проводилися на мишах, вчені вважають, що для людини ефект буде той самий.

Відкриття можна використовувати для лікування післятравматичних стресових розладів у солдатів та жертв насильства. А також, наприклад, в якості допомоги тим, хто пережив хворобливе розставання.

Один із дослідників, професор Річард Хуганір вважає, що цей метод може застосовуватися в боротьбі з алкогольною та наркотичною залежністю.

Проте, експерти поставилися до відкриття з обережністю.

"Як можна знищити спогади, не знищивши цілий шматок чийогось життя? І чи є це найкращим виходом, якщо врахувати, що люди ростуть і вчаться на своєму досвіді?", - зауважила Кейт Ферінхолт з групи підтримки психічного здоров'я в штаті Меріленд.

"Ідея навчитися маніпулювати цими речами - небезпечна. Навіть якщо це робиться з найкращих спонукань", - переконаний Пол Рут Вольпе, співробітник Центру етики Університету Еморі (Атланта).

Джерело: ТСН.ua