друкувати


«Народне ОКО» в Івано-Франківську продовжує регулярні вуличні опитування на хвилюючі теми

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-24 12:25:40

23 листопада 2010 року групка небайдужих городян на Вічевому Майдані без будь-якої партійної символіки організувала опитування громадян стосовно їхнього ставлення до Дня Свободи, дня початку Помаранчевого Майдану у 2004 році.

Зважаючи на те, що День Свободи, започаткований указом колишнього президента В.Ющенка у 2005 році, невідомий широкому загалу, ми поставили питання тільки про теперішнє ставлення до Помаранчевого Майдану.

Нами були запропоновані наступні 5 варіантів відповідей на це питання:

«Найсвітліші дні в житті Нації та Українців», «Звичайний робочий день», «Дуже жалкую, що повірив тоді націонал-дегенератам», «Мільйонери взули мільярдерів» і «Боротьба продовжується. Потрібна зброя…»

Протягом неповної години, поки тривало бліц-голосування, респондентам надавалася можливість скористатися «вільним мікрофоном», щоби роз'яснити оточуючим свою позицію. Таким чином було опитано понад 100 громадян і результати опитування розташувалися у такому порядку:

Варіант 1, про «світлі дні» – 51 (перше місце)

Варіант 2, про «робочий день» – 2 (останнє місце)

Варіант 3, «про мільйонерів» – 5

Варіант 4, «про розчарування» – 20 (третє місце)

Варіант 5, «про боротьбу і зброю» – 34 (друге місце)

Приємно, що майже половина опитуваних, наперекір чинній владі, яка протягом шести років послідовно дискредитувала ідеали Майдану, все ж таки схвально ставляться до тих буремних подій 2004 року. Друга приємність, що так мало (тільки два респонденти) циніків, які вважають День Свободи звичайним робочим днем. Насторожує агресивність городян, яка виражається у третій позиції, тобто бажання збройним шляхом вирішити відразу усі проблеми…

Наступне опитування плануємо в суботу, 27 листопада. Тема: Голодомор у нашій пам`яті. Місце та час проведення ті ж самі.

Додаткові коментарі за тел. 050-338-67-98

Автор: Руслан КОЦАБА, головний редактор «Народного ОКА», модератор бліц-опитувань у Франківську