друкувати


З 20 листопада в Україні узаконили виплати авансу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-23 02:01:46

Набув чинності закон, згідно з яким зарплату працівникові зобов'язані видавати не рідше двох разів на місяць.

У законі сказано, що заробіток за першу половину місяця (аванс) не повинен бути менший, ніж оплата за фактично відпрацьований час з розрахунку посадового окладу працівника.

Тобто якщо, наприклад, на підприємстві аванс платять 15-го числа, у менеджера з продажу оклад 2000 грн. плюс надбавка за підсумками роботи за місяць, при цьому він весь час працював, то йому не мають права видати аванс менше 1000 грн.

Між виплатами грошей не повинно проходити більше 16 календарних днів, а повний розрахунок за місяць господар зобов'язаний провести не пізніше ніж через 7 днів після його закінчення.

У разі, коли день виплати припадає на вихідний, гроші зобов'язані дати до вихідного. У цьому випадку зсувається і термін видачі зарплати або наступного авансу - до нього не повинно бути більше 16 днів. Якщо роботодавець прострочить, відповідати будуть директор і головний бухгалтер - їх можуть оштрафувати на 510-1700 грн. кожного.

Право на перевірку та накладення штрафу (на підставі перевірки виплатних документів) мають працівники Мінпраці та Податкової адміністрації.

Нагадаємо, генпрокурор Віктор Пшонка попросив президента Віктора Януковича внести законопроект про те, щоб роботодавця, який умисно та безпідставно не виплатив зарплату, а також чиновника, який затримав стипендію, пенсію або соцвиплати більш ніж на місяць, штрафуватимуть на 34-51 тис. грн. або саджати на 3 роки.

Джерело: ТСН.ua