друкувати


Найкраща профілактика грипу - це вакцинація, стверджують медики усіх країн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-22 03:30:41

Найкраща профілактика грипу - це вакцинація, стверджують медики усіх країн. Коли варто починати щеплення, кому потрібно щепитися в першу чергу, а кому щеплення протипоказані - ці та інші важливі питання щодо вакцинації від грипу «Галицький кореспондент» порушує у розмові з Катериною Булавіновою, педіатром-інфекціоністом, медичним експертом дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ.

- Цього осінньо-зимового сезону прогнозують кілька штамів грипу. Чи може одна вакцина захистити від усіх?

Цього сезону прогнозують три штами грипу: AH1N1, AH3N2 та грип типу В - Brisbane. Це не означає, що в Україні не буде інших штамів грипу чи інших вірусів респіраторних інфекцій, але ці три штами грипу будуть переважати. Тому вони всі увійшли у вакцини, які розроблені цього року і пропонуються на цей сезон. Усі вакцини від грипу, зареєстровані в Україні, є актуальними, тобто захищають від цих трьох прогнозованих штамів грипу. Сезон захворювань уже розпочався, і в Україні вже зафіксовані випадки грипу в окремих областях.

- Де можна щепитися від грипу?

Наскільки мені відомо, в областях за кошти місцевих бюджетів закуплено вакцини для професійних і медичних груп ризику. Кожна область для себе визначає, кого вони зможуть щепити за державний кошт. Ця практика розповсюджена у багатьох країнах світу, коли за державний кошт вакцинують передовсім групи ризику. Сьогодні за бюджетні кошти багато областей вакцинують дітей з інтернатів, а також медичних працівників, які постійно стикаються з інфекцією. Деякі також закуповують вакцину для дітей із хронічними захворюваннями. Усі решта, хто не входить у професійні чи медичні групи ризику, щеплюються за свій кошт. Це можна зробити або у приватних клініках, або в державних поліклініках, на території яких в аптеці є вакцина. Останній пункт дуже важливий, бо для ефективності вакцини важливі правильні умови зберігання. Вона повинна зберігатися у холоді, і немає сенсу купувати її в одному місці і кілька годин тягати по місту з аптеки до поліклініки. Щоб дізнатися, де можна щепитися у вашому місті, можна звернутися в обласне управління охорони здоров'я.

- Які ускладнення можливі від цього щеплення?

Вакцина від грипу є цілком безпечною. Минулого року мільйони людей у світі отримали вакцину від сезонного та пандемічного грипу за дуже короткий період часу. Канада, наприклад, вакцинувала від пандемічного грипу майже 60% населення протягом 3 тижнів. Типовими для цих вакцин є місцеві реакції: біль у плечі, припухлість, почервоніння на місці введення вакцини. Можуть розвинутися також алергічні реакції. Можливе відчуття нездужання, як на початку грипоподібного захворювання: ломота, озноб, біль у м'язах.

- Батьків особливо лякає можливість анафілактичного шоку у дітей.

Анафілактичний шок - це якраз одна з алергічних реакцій, яка може виникнути на будь-яку вакцину. Це трапляється вкрай рідко, в інструкції до вакцин передбачається один випадок на мільйон щеплених, але на практиці це стається ще рідше. При грамотній медичній допомозі людині, у якої стався анафілактичний шок, нічого не загрожує. Тому дуже важливо, щоб щеплення проводилося медичним працівником у медичному кабінеті, де є аптечка з усіма необхідними засобами для надання допомоги.

- Чи всім можна робити щеплення? Можливо, треба пройти якісь обстеження перед щепленням?

Перед вакцинацією лікар повинен обов'язково оглянути людину, яка збирається щеплюватися. Якщо це дитина, лікар має ознайомитися з її медичною карткою, якщо дорослий - розпитати його. Для чого це робиться? Частинна вакцин від грипу в результаті процесу виробництва можуть містити сліди курячого білка, і їх не можна давати людям, які мають алергію на цей білок. Для таких людей треба уважніше вибирати вакцину, яка б не містила слідів курячого білка.

- А кому не можна щеплюватися від грипу?

Протипоказано щеплювати людей, які вже мали анафілактичний шок на попередню дозу вакцини. Цим людям вибирають інші вакцини. Людям з імунодефіцитом та вагітним не можна щеплюватися живими вакцинами, але в цьому році в Україні ми не користуємося живими вакцинами від грипу. В Україні також протипоказано щеплюватися людям із гострими захворюваннями, скажімо, з гострою респіраторно-вірусною інфекцією, яка протікає з кашлем, нежиттю та температурою. Але у Західних країнах це не вважається протипоказанням.

- Якими вакцинами щеплюють цього року? Яка вважається найкращою?

В Україні зараз зареєстровано 7 вакцин від грипу, з них на даний момент наявні 4. Усі вони пройшли перевірку і сертифікацію в Україні і є якісними.

- Зараз ще не пізно починати вакцинацію?

Вакцинуватися можна і треба впродовж усього сезону грипу. Звичайно, краще вакцинуватися заздалегідь, бо на вироблення антитіл до вірусів потрібно мінімум два тижні. Але якщо з тих чи інших причин не встигли щепитися завчасно, все одно варто вакцинуватися впродовж сезону. Це знижує ризик захворіти для кожної конкретної людини.

- Чи правда, що вакцинація може завдати шкоди імунітету, якщо організм ослаблений?

Вакцинація ніколи не шкодить імунітету. Ослаблені діти потребують вакцини в першу чергу, бо хвороба для них може виявитися смертельною або мати тяжкі ускладнення. Передовсім потрібно щеплюватися людям з анемією, цукровим діабетом, бронхіальною астмою, з важкими хронічними серцево-судинними захворюваннями. Грип у них може протікати важче, ніж у здорової людини.

- Кому ще варто вакцинуватися від грипу?

Варто щепитися людям із груп ризику. У медичній групі ризику вагітні жінки, які, з досвіду минулорічної пандемії, потрапляли в реанімації у 10 разів частіше, ніж інші. Також у цій групі діти до 5 років, люди із зайвою вагою та люди старші 65 років, люди з імуносупресією (хворі на СНІД та онкохворі, які отримали хіміотерапію).

До професійної групи ризику належать люди, які регулярно зіштовхуються з великою кількістю людей: медперсонал, касири у магазинах та банках, водії маршруток, таксисти, вчителі.

Розмовляла Наталка ГОЛОМІДОВА

Джерело: Галицький Кореспондент