друкувати


Як утримати сімейних лікарів на селі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-19 03:30:42

Лікар загальної практики, або, як зараз кажемо, сімейний лікар повинен жити на території обслуговування. Хоча лише 40% лікарів сільських лікарських амбулаторій проживають у селах, де працюють.

Такі цифри на останній колегії ОДА навів в. о. ректора Івано-Франківського національного медичного університету професор Любомир Глушко.

Одразу ж на колегії голова ОДА Михайло Вишиванюк подав пропозицію та "інформацію для роздумів" керівникам районів: як зробити так, аби лікарі, що приїжджають працювати на село, були забезпечені житлом. Як можливий варіант — кредити для молодих сімей.

Ще одна пропозиція, озвучена на колегії: створення центрів практичного тренінгу, де б сімейні лікарі постійно підвищували свою кваліфікацію.

З ініціативи ректорату Міністерство охорони здоров’я України затвердило базами підготовки спеціалістів за фахом "загальна практика/сімейна медицина" 12 лікувально-профілактичних закладів області, в тому числі 4 сільські лікарські амбулаторії. А створення тренінгового центру стало б наступним важливим кроком до вдосконалення первинної медико-профілактичної допомоги населенню.

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК