друкувати


Уряд здався МВФ: ціни на газ зростуть, а пенсійний вік підвищиться

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-18 01:26:12

МВФ не пішов на поступки українському уряду: у 2011 році зростуть ціни на газ для населення, пенсійний вік для жінок і, ймовірно, буде докапіталізовано банк "Надра".

Текст оновленого меморандуму про співпрацю між українським урядом та МВФ у рамках кредитної угоди stand-by за підписом голови Нацбанку Володимира Стельмаха і прем'єра Миколи Азарова ляже на стіл керівнику МВФ Стросс-Кану, як тільки місія повернеться до Вашингтона, і будуть доведені до кінця всі юридичні тонкощі процесу.

Тим не менш, уряд уже почав виконувати вимоги нового меморандуму. Зокрема, на його основі буде сформовано проект держбюджету-2011. Прийняття фінплану стане своєрідним маячком для Фонду. Аналіз бюджету дозволить МВФ зрозуміти, чи варто до кінця 2010 року виділяти Україні 1,6 мільярда доларів кредиту.

Повторне підвищення цін на газ і пенсійна реформа, яка стартує через півтора місяці, - найбільш дратівливі теми для влади.

Згідно з новим меморандумом, ціни на блакитне паливо зростуть на 50% у квітні 2011 року - відразу після завершення опалювального сезону.

Подорожчання газу і зменшення дотацій "Нафтогазу" дозволить уряду знизити видатки. На 3 мільярди гривень скоротяться дотації підприємствам теплокомуненерго і на 1 мільярд гривень - населенню. На 2 мільярди гривень зменшаться виплати місцевим бюджетам на покриття збитків підприємств ЖКГ.

Згідно з меморандумом, до 10 грудня Кабмін має направити до Верховної ради законопроект щодо проведення пенсійної реформи. Документ повинен передбачати низку норм, які збільшують доходи і зменшують видатки ПФ.

Це відбудеться за рахунок легалізації зарплати і збільшення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років - по шість місяців щороку, починаючи з 2011 року.

"Фонд наполегливо вимагає, щоб законопроект щодо пенсійної реформи був прийнятий до кінця 2010 року і набрав чинності з 1 січня 2011 року", - говорить джерело в апараті першого віце-прем'єра Андрія Клюєва.

Тільки на пенсійній реформі уряд у 2011 році заощадить 4,8 мільярда гривень.

Текст меморандуму також свідчить, що уряд не домовився з Фондом про випуск п'ятого траншу ПДВ-облігацій. Уряд акцентує увагу на тому, що не має наміру в майбутньому розраховуватися з експортерами державними борговими паперами.

Деякі тези меморандуму стосуються проекту податкового кодексу.

"МВФ не вимагає скасувати спрощену систему оподаткування. Більше того, Кабмін водить Фонд за ніс. Чиновники пишуть, що суттєво спрощують цю систему, що, м'яко кажучи, не відповідає дійсності", - говорить експерт центру "Case Україна" Володимир Дубровський.

Ще одне лукавство з боку уряду - гучна обіцянка запровадити податок на нерухомість, який запрацює тільки через кілька років. Не кажучи про те, що строки введення податку виходять за межі терміну дії угоди "Україна - МВФ".

Джерело: ТСН.ua