друкувати


З.Митник: Аптеки не повинні бути супермаркетами, аптека - це медична установа

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-17 04:20:52

У Міністерстві охорони здоров'я України відбулася робоча нарада з начальниками державних інспекцій з контролю якості лікарських засобів в областях під головуванням Міністра відомства Зіновія Митника. У засіданні взяли участь заступник Міністра Олександр Гудзенко, Голова Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України, головний державний інспектор України з контролю якості лікарських засобів та інші Олексій Соловйов.

"Ви (начальники державних інспекцій з контролю якості лікарських засобів в областях. - Ред.) є представники в областях, ви є безпосередньою вертикаллю влади, яка представлена від міністерства у регіонах України. Тому ваше основне завдання - забезпечити якість лікарських засобів як у маленьких сільських аптеках так і у великих лікувальних установах", - сказав Міністр, звертаючись до присутніх.

Міністр підкреслив, що сьогодні у бік Міністерства надходить багато різних нарікань стосовно якості ліків, ціни на ліки, стосовно роботи аптечної мережі, до якої входять крім аптек аптечні кіоски і аптечні склади. "Я хочу бачити вас в нашій медичній галузі і щоб вас, тобто аптечну мережу, відносили до розряду медиків, адже ви є медиками за покликанням і медиками за фахом", - зазначив Зіновій Митник.

Головний лікар України гостро зауважив, що аптеки не мають бути супермаркетами і фарммаркетами. "Від вас залежить стан фармацевтичної галузі в державі, і в кожній області зокрема. Всю відповідальність ви повинні нести разом з начальниками управлінь, разом з головними санітарними лікарями, ви повинні працювати в тісній, якісній і продуктивній кооперації, в одній упряжці. Ми одна галузь і повинні працювати спільно", - наголошує очільник МОЗу.

За словами Міністра, Україні необхідно повернутися до того, коли пацієнт приходить в аптеку і там отримує якісну і корисну консультацію провізора, тим паче тоді, коли пацієнтові так важко розібратись із препаратами, яких сьогодні існує безліч.

"І це повинна бути ефективна консультація, це повинна бути лікувальна установа. Я вас закликаю до того і буду вимагати цього. Однозначно. Вам потрібно думати про те щоб співпрацювати з аптечними працівниками і власниками аптек аби аптечна мережа була доступна людям. Ми повинні працювати для пацієнтів і розуміти, що пацієнт потребує цього. Наша робота повинна бути направлена на вирішення спільних медичних проблем. Мене цікавить ваша продуктивна робота з управліннями охорони здоровя, мене цікавить ваша продуктивна робота з санітарними лікарями на місцях. Якщо кожен з нас на своєму місці буде працювати правильно і нормально - не буде проблем", - резюмував Зіновій Митник.

Джерело: Прес-служба МОЗ України