друкувати


Побутові прилади становлять пожежну небезпеку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-17 05:30:23

Аварійний режим роботи електропобутової техніки та комплектуючих імпортного виробництва все частіше стає причиною пожеж.

В умовах нецивілізованого ринку в торговельну мережу надходить величезна кількість дешевих виробів. Їхня доступність досягається за рахунок якості та безпеки, що, зрештою, і призводить до пожеж, розповів Коломия ВЕБ Порталу Іван Митлюк, старший інспектор відділу Державного пожежного нагляду Коломийського РУ ГУ МНС в Івано-Франківській області.

На ринках продають електроподовжувачі на три-п’ять розеток, небезпечні через цілу низку причин: переріз струмоведучої жили в конструкції недостатній, корпус подовжувача із розетками виконано з полістиролу – горючого та легкоплавкого матеріалу. Значну небезпеку становлять електропатрони для ламп розжарювання. Під впливом тепла, що виділяється під час горіння лампи, розм’якшується патрон, далі руйнується цоколь з контактами, що призводить до великого перехідного опору.

Часто причиною пожежі є порушення експлуатації електропобутових приладів, передусім електронагрівальних. Серед населення розповсюджені кустарні «суперобігрівачі» з відкритою розпеченою спіраллю. Але не завжди витримує витримає проводка в оселі. Гріє такий обігрівач чудово, але становить небезпеку - виникає загоряння через короткі замикання електродротів. Плавкі вставки запобіжників повинні бути калібровані із зазначенням на клеймі номінального струму вставки (клеймо ставить заводом-виготовлювач або електротехнічна лабораторія). Застосування некаліброваних плавких вставок заборонено.

Не залишайте без догляду при виході з приміщення, квартири увімкнені в електромережу нагрівальні прилади, телевізори, радіоприймачі, нагадують у відділі Держпожнагляду. Дотримуйтесь елементарних правил пожежної безпеки при користуванні електроприладами, щоб не піддати ризику ваші оселі й життя.

Автор: Віта БОЙЧУК