друкувати


Свого часу коломийські залізничники першими в Україні уклала безстикову колію на мості

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-11 03:45:33

Нещодавно залізничники відсвяткували професійне свято. Із цієї нагоди Дмитро Мурмилюк, начальник ВП «Коломийська дистанція колії», розповів Коломия ВЕБ Порталу кілька цікавинок про трудові звершення “колійовців”.

Дистанція колії відповідає за експлуатацію залізничних колій, виконує її ремонт, дбає про швидкість руху поїздів. На головній колії утримують 290 мостів. Великих із них, правда, лише три – через Дністер, Черемош, Прут. 2003 р. на мості через Прут уклали безстикову колію. Здавалося б, сторонньому мало що скажуть розважання про переваги безстикової колії над ланковою. Але як виявилося, пасажир поїзда безпомилково розпізнає, де колія укладена із ланкових рейок довжиною 25 м, а де безстикові рейки довжиною від 800 м до 2500 км. Адже при просуванні потяга останньою відсутні динамічні удари, немає ударів у рейках, то й вагони не буде трясти, пасажирам комфортніше, можна і сто грам випити не проливши, жартують залізничники. Ланкова колія де-не-де залишилася, адже заміна не робиться просто так, а в плановому порядку. Правда, «незручна» колія переважає тільки на малодіяльних ділянках. Більш того, міст через Прут – перший в Україні, на якому була випробувана нова, безстикова, колія.

Нововведенню передували тривалі наукові дослідження, які здійснили спеціалісти із Харківської академії інженерно-залізничного транспорту та Дніпропетровського інституту інженерів залізничного транспорту. Під час укладення колій враховують здатність заліза розширюватися під температурним впливом. Проте одна річ, коли вони йдуть по землі, на мості ж необхідно було дослідити взаємодію складових метал-бетон-метал, адже мостова конструкція також зазнає впливу й розширюється. Після наукових напрацювань у цій галузі дали добро на заміну ланкової колії на мості через Прут, а вже після нього почали це впроваджувати і в усій Україні.

Коломийська дистанція колії також першою зробила розкладку залізобетонних шпал в Україні. Спершу були також дослідження харківських та дніпропетровських науковців – якою буде взаємодія дерева з бетоном, чи не виникне загрози руху поїздів. Після позитивних результатів частину шпал почали замінювати на залізобетонні. Від 2007 р. ця практика поширилася від нас на всю Україну. Переваги нового виду шпал визначні – і колія стала стабільнішою, і також вони унеможливлюють викрадення рейок, відбувається економія металу, що також економічно вигідно. На пам’яті начальника дистанція колії кримінальна справа, яку відкрили після того, як поблизу лісокомбінату стрілочний перевод порізали на металолом, замовники були із Сходу України.

Наразі Коломийська дистанція колії відновлюють підгорну стінку на ділянці Коломия-Делятин, яка була розмита ще 2008 р. та відремонтована тимчасово. Зараз мають підтримку з боку військових, до виконання робіт залучено 300 солдатів.

Автор: Віта БОЙЧУК