друкувати


Лідери «Свободи» розповіли, що вони «білі і пухнасті»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-11 09:11:40

«Після закінчення мітингу під стінами ОДА ми з лідером партії Олегом Тягнибоком, вирішили відвідати голову облдержадміністрації і голову обласної територіальної виборчої комісії і увійшли у приміщення ОДА. Коли ми підійшли до приймальні, то довідались, що голови немає. Він поїхав до Донецька. Тоді ми спустились вниз і пішли до виходу, де бійці підрозділу «Беркут» не пускали людей, які також хотіли увійти. О.Тягнибок повідомив, що голови ОДА немає на місці і закликав людей повертатись на вулицю. Але раптом ззаду на нас напали бійці «Беркуту» і одразу почали бити».

Так в трактуванні лідера обласної організації ВО «Свобода» Олександра Сича, доведеного ним 10 листопада журналістам, виглядала ситуація, що трапилась напередодні в Івано-Франківському «білому домі». Ось так: моя хата з краю – я нічого не знаю. Ніби і не було заклику Олега Тягнибока до натовпу «ідемо всі і по кабінетах», ніби і не було спроб натовпу зламати двері, які в силу того, що розраховані на людей цивілізованих, фізично не були здатні пропустити одразу весь натовп, ніби і не було нецензурної лайки і образ на адресу співробітників міліції, які просто виконували наказ керівництва і захищали режимний об’єкт від розлюченого натовпу.

Нагадаю, 9 листопада під стінами Івано-Франківської ОДА зібралося кілька сотень людей. Вони поставили кілька десятків наметів і розпочали мітинг, який мав ознаменувати початок безстрокової акції протесту проти фальсифікацій виборчого процесу. До прикарпатських «свободівців» долучились також функціонери обласних структур ВО «Батьківщина», «Нашої України», Молодіжного союзу «Наша Україна», ВУТ «Просвіта».

Виступаючі: керівники ВО «Свобода» Олександр Сич, Руслан Марцінків, Василь Попович, активіст ВО «Батьківщина», секретар міської ради минулого скликання Василь Бойчук, голова обласної структури ВУТ «Просвіта» Степан Волковецький, народний депутат-«нашоукраїнець» Зіновій Шкутяк, відповідальний секретар обласної організації Національної спілки письменників України Ярослав Ткачівський та інші – засудили дії влади, як, на їх думку намагається сфальсифікувати результати виборів, згадали про те, що дата проведення мітингу збігається з Днем української мови та писемності, що особливо актуально в контексті утисків українства в сучасних умовах.

Після 12-ї години на вічі з’явився лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок. Продовживши загальну тему критики влади і навівши кілька фактів, де, на його думку, у «свободівців» відібрали перемогу, він раптом закликав натовп йти всередину адмінприміщення ОДА боротися з фальсифікаціями. Після цього розлючений натовп з нецензурною лайкою, тримаючи в руках прапори і транспаранти поснув всередину. От тільки двері не були розраховані на те що крізь них проходитимуть не інтелігентні цивілізовані люди, а натовп маргіналів, ще й з негабаритними предметами в руках. Утворилась давка. Учасники «штурму» намагались відчинити ще одну половину дверей, хоча їх дії виглядали так, ніби вони їх ламають. Не дивно, що міліціонерів, які охороняли вхід в адмінприміщення ОДА підсилили бійцями спец підрозділу МВС «Беркут», які тут же затримали кількох найбільш буйних учасників навали (пізніше з’ясувалося, що це були бійці Українського рукопашу гопак, які кинулись захищати від «беркутівців» Олега Тягнибока).

Коментуючи цю подію під час прес-конференції 10 листопада, голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванок, до якого так прагнули потрапити 9 листопада «свободівці», сказав: «Мені дуже прикро, що Франківщина знову відзначилась цим гучним скандалом. Я думаю, що не було потреби ломитись в ОДА, не було потреби захоплювати мій кабінет, тим більше голова ОДА не від кого не ховався». Зі слів губернатора, він і команда облдержадміністрації діють виключно в рамках конституції і законів, а тому ховатись їм ні від кого немає потреби.

Автор: Сергій БІЛИЙ