друкувати


Віруючі мають право здійснювати платежі без ідентифікаційного номера

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-10 03:30:16

Відповідно до Закону України „Про Державний реєстр фізичних осіб-платників податків та інших обов'язкових платежів” громадяни через свої релігійні або інші переконання можуть відмовитися від прийняття ідентифікаційного номера, офіційно повідомивши про це відповідні державні органи.

У паспортах зазначених осіб робиться відмітка про наявність у них права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера.

У проекті Податкового кодексу збережене право відмовитись від ідентифікаційного номера через релігійні або інші переконання. Зокрема, враховуючи інтереси віруючих та виходячи із положень статей 24, 35, 67 Конституції України та статті 4 Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації”, а також те, що віруючі виступають проти присвоєння номерів людям і не виступають проти присвоєння номерів паспортам, посвідченням, заявам, свідоцтвам тощо, проблему відмов від ідентифікаційних номерів через релігійні переконання проектом Податкового кодексу України було запропоновано зняти шляхом повної відмови від використання ідентифікаційного номера фізичної особи для всіх фізичних осіб незалежно від релігійних переконань.

Джерело: ДПІ в Івано-Франківській області