друкувати


У Івано-Франківську винайшли нові матеріали, котрі стануть основою для суперконденсатів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-10 04:30:51

У Івано-Франківську винайшли нові матеріали, котрі стануть основою для суперконденсатів. Вчені Прикарпатського національного університету з органічних речовин — кокосу чи кісток фруктів навчилися виробляти нанопористий вуглець.

Ця речовина має величезні енергомісткі властивості. До прикладу батарея, за розміром мобільного телефону може заводити двигуни автомобілів. Винахід прикарпатських вчених вже оцінили американські колеги. Новинкою вже зацікавились китайські та корейські науковці. Вони хотіли б застосовувати нанопористий вуглець у своїх виробництвах.

Однак прикарпатці наразі намагаються організувати випуск матеріалів з цієї речовини саме на Івано-Франківщині. Для цього потрібно близько трьох мільйонів гривень. Водночас ж ректорат Прикарпатського національного університету очікує на міжнародне визнання місцевих винахідників. Використовувати нанопористий вуглець, стверджують винахідники, можна і в медицині. Зокрема при детальнішому вивчені цієї речовини, нею знешкоджуватимуть ракові клітини.

Джерело: Радіо «Західний полюс»