друкувати


У світі спостерігається мода на українські нафтогазові активи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-10 10:35:15

У вівторок, 9 листопада, було оголошено про новий венчурний проект з видобутку вуглеводнів - канадська East West Petroleum Corporation (EWP) і кувейтська Kuwait Energy Company заявили, що будуть добувати в Україну сланцевий газ, пише "Коммерсант-Україна" в статті "Газ с душком".

Оголошення викликало зростання котирувань EWP на біржі в Торонто. Експерти пояснюють інтерес інвесторів до українських проектів очікуванням зростання ціни газу в країні, а також слабкою поінформованістю про реальний стан справ в Україні.

Про те, що кувейтська компанія Kuwait Energy Company і канадська East West Petroleum Corporation домовилися про спільне дослідження родовищ сланцевого газу в Україну, сказано в повідомленні на Торонтській фондової біржі.

У ньому також вказується, що EWP надасть технології розробки родовищ. Втім, на сайті EWP стверджується, що єдиним її проектом на сьогодні є розвідка нафти в Румунії.

"У Канаді дійсно видобувають близько 6 млрд кубометрів сланцевого газу на рік, але серед добувачів East West Petroleum немає. Тому своїми технологіями компанія не розпоряджається", - говорить голова East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Проте, акції EWP після оголошення виросли на 5,5%.

Зазначимо, East West Petroleum Corporation (EWP) - канадська компанія, що займається розвідкою нафти на чотирьох блоках загальною площею близько 400 тис. га в нафтогазовому басейні Панонії (Західна Румунія). Компанія котирується на Торонтській біржі. Капіталізація становить $ 57 млн.

Це вже не перший випадок прояву інтересу до українських нафтогазових активів з боку західних компаній. Раніше британська Cadogan Petroleum повідомила про покупку канадської Momentum Energy, що володіла ліцензіями на видобуток газу на родовищах у Львівській області. А в червні цього року польська Kulczyk Oil повідомила про завершення операції з придбання 70% українського газодобувача КУБ-Газ.

Як повідомлялося раніше, Керівники НАК "Нафтогаз України" і російсько-британської ТНК-ВР підписали угоду про розвідку і видобуток сланцевого газу з щільних шарів піщаників у Донецькій області.

Домовленість була досягнута в рамках засідання комітету з економічного співробітництва під керівництвом прем'єрів України і Росії Миколи Азарова і Володимира Путіна.

Джерело: ТСН.ua