друкувати


Європарламент підготував список претензій до України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-09 11:29:55

Найбільша фракція Європарламенту - Європейська народна партія (ЄНП) - підготувала проект нової резолюції щодо України і буде наполягати на його прийнятті 11 листопада. Документ містить критику української влади, яка, на думку представників ЄНП, не забезпечила прозоре проведення місцевих виборів.

Про це повідомив віце-голова групи ЄНП Гуннар Хекмарк (Швеція), який прибув до Києва на чолі делегації представників ЄНП, пише "Коммерсант-Украина" у статті "Европейская народная партия подготовила резолюцию по Украине".

"Ми вирішили, що цей документ потрібно прийняти якомога швидше", - заявив він. Інший євродепутат від ЄНП, Елмар Брок (Німеччина), розповів про основні претензії до української влади, які планується оприлюднити в тексті резолюції: "В опозиції і влади повинні бути рівні шанси виграти вибори, на місцевих виборах ця умова не виконувалася. Судова влада також повинна бути абсолютно незалежною від уряду. А у нас є відомості, що підтверджують, що в Україні це правило не дотримується, що доводять рішення судів в питаннях, що стосуються виборів".

Втім, на думку співрозмовників в Європарламенті, ймовірність того, що резолюція буде прийнята в четвер, невелика.

Тим часом навіть критично налаштовані по відношенню до української влади представники ЄНП зараз не готові вимагати від Києва проведення повторних місцевих виборів у тих регіонах, де були зафіксовані значні порушення. "Ми лише підкреслюємо, що майбутні парламентські вибори, на відміну від минулих місцевих, повинні відповідати всім правилам", - заявив Хекмарк.

Нагадаємо, раніше представники делегації Європарламенту в Україні оголосили про досягнення угоди між політичними групами про перенесення цього питання на період після самміту Україна-ЄС. У ЄНП не вистачає голосів, щоб самостійно затвердити документ на поточному тижні. Група контролює лише близько третини голосів Європарламенту, при цьому в ній існує внутрішня опозиція. Член ЄНП Ян Козловський (Польща) прогнозує перенесення голосування на третю декаду листопада.

Джерело: ТСН.ua