друкувати


Уряд обіцяє подолати дефіцит на ринку м'яса

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-09 10:18:27

Міністерство аграрної політики визнало, що протекціоністська політика України на ринку м'яса в останні кілька років замість очікуваного зростання виробництва призвела до дефіциту, тому потрібно нарощувати імпорт. Про це пише "Комерсант-Україна" в статті "Україні не вистачає на м'ясо".

Українським компаніям, всупереч очікуванням, не вдалося забезпечити внутрішній ринок через низьку платоспроможність українського споживача. Вихід із ситуації учасники ринку і чиновники бачать у збільшенні ефективності виробництва за рахунок експорту. Але зовнішні ринки для українських компаній поки закриті.

Ще в кінці 2007 року в Мінагрополітики заявляли, що Україні в 2008 році буде незалежна від імпорту м'яса. Подолати дефіцит на внутрішньому ринку планувалося за рахунок протекціоністської політики держави - збільшення держдотацій у галузі та посилення контролю за імпортом.

Але насправді державна політика в цій сфері призвела до зворотного ефекту - дефіцит м'яса на внутрішньому ринку зріс, визнають в міністерстві. "В Україні склався дефіцит м'яса птиці, яловичини і свинини. Щоб його покрити, в нинішньому році необхідно ввезти 320-340 тис. т м'яса", - заявив нещодавно міністр аграрної політики Микола Присяжнюк. Для порівняння: у 2005-2007 роках в Україні щорічно ввозилося 260-280 тис. т м'яса.

При цьому держава продовжує регулювати ціни в галузі, що знижує привабливість інвестування у тваринництво. Буквально вчора Антимонопольний комітет рекомендував десяти великим виробникам м'яса птиці знизити оптово-відпускні ціни, а також зобов'язав підприємства укладати прямі контракти з роздрібними мережами, щоб уникнути необгрунтованого зростання цін за рахунок посередників. Справа в тому, що тільки із серпня по вересень мінімальні оптово-відпускні ціни виробників охолодженого м'яса птиці зросли на 4-13%. Уряд також намагається знизити ціни на внутрішньому ринку за рахунок стимулювання імпорту.

Нещодавно Держмитниця і Мінагрополітики домовилися про спільні дії щодо зниження збору при ввезенні м'яса.

Нинішній уряд, як і попередній, обіцяє подолати дефіцит на ринку м'яса. Прем'єр-міністр Микола Азаров нещодавно заявив, що буквально за два роки Україна задовольнить його за рахунок внутрішнього виробництва. Хоча в можливості реалізації цих планів сумніваються навіть в Мінагрополітики. Учасники ринку переконані, що в найближчі чотири-п'ять років в Україні збережеться імпорт свинини і яловичини, а також м'яса птиці в невеликому обсязі.

Джерело: ТСН.ua