друкувати


Вчені створили унікальну кров

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-08 02:47:57

Учені з Мак-Мастерського університету в Канаді розробили метод отримання клітин людської крові шляхом прямого перепрограмування клітин шкіри.

Автори дослідження під керівництвом Міккі Батіа продемонстрували процедуру перетворення людських клітин шкіри в різноманітні типи клітин крові, здатні виконувати свої функції не гірше, ніж природні.

У ході дослідження вчені показали, що для отримання штучних клітин крові з клітин шкіри людини зовсім не обов'язково повністю перепрограмувати клітини в плюрипотентний стан (стан, коли клітини можуть диференціюватися в усі типи клітин, крім зовнішніх ембріональних тканин). Для цього достатньо ввести в них, наприклад, за допомогою нешкідливого вірусу додаткову копію гена OCT4 - одного з чотирьох генів, необхідних для перетворення клітин шкіри на плюрипотентні.

Після цього кілька додаткових впливів на клітини дозволяє отримати з них не тільки повноцінні еритроцити, здатні до переносу кисню, але і так звані нейтрофіли, базофіли і макрофаги - клітини крові, які відповідають за протистояння проникненню в кров сторонніх тіл, наприклад, бактерій.

У своїх експериментах учені показали, що отримані таким чином клітини крові не є канцерогенними, адже здатні тільки на обмежену кількість циклів ділення. Більше того, ці клітини добре приживаються в організмі: перемістивши отримані таким чином клітини крові людини в організм лабораторних мишей, вчені через вісім тижнів виявили, що приблизно 20% всіх клітин крові в їхньому спинному мозку були людськими.

На думку авторів методики, їхня розробка може допомогти, наприклад, хворим на лейкемію, яким потрібне переливання крові після видалення злоякісних клітин. Використовуватися подібні клітини можуть і в інших випадках, коли без донорської крові не обійтися.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що американські вчені з Каліфорнійського університету Берклі розробили технологію створення штучної шкіри, яка володіє тактильною людською чутливістю - здатністю визначати силу і локальність дотику.

Джерело: ТСН.ua