друкувати


АМКУ вимагає знизити ціни на м'ясо птиці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-08 12:51:30

Антимонопольний комітет України висунув офіційні вимоги 10-ти найбільшим виробникам і постачальникам охолодженого м’яса птиці привести оптово-відпускні ціни на продукцію до економічно обґрунтованого рівня та не допускати їх безпідставного підвищення. Про це ІМК повідомили у прес-службі АМКУ.

Про результати розгляду зобов’язань підприємства мають повідомити Комітету у десятиденний термін. АМКУ також зобов’язав підприємства сприяти укладенню прямих контрактів із роздрібною мережею задля уникнення необґрунтованого зростання цін за рахунок ланки посередників.

Так, за результатами моніторингу оптово-відпускних цін найбільших виробників охолодженого м’яса птиці зафіксовано, що з серпня по вересень поточного року мінімальні ціни зросли від 4,08% до 13,11%, максимальні – від 4,19% до 10,97%. За наявною у Комітеті інформацією, більшість виробників цієї продукції входять до складу вертикально-інтегрованих груп, а отже, повинні забезпечувати утримання мінімальних витрат на виробництво комбікормів для вигодовування птиці. Як відомо, ця стаття витрат є найбільшою у виробництві охолодженого м’яса птиці та досягає 85%.

На підставі аналізу цінової ситуації на ринку кукурудзи та комбікормів Комітет установив, що об’єктивні причини для росту цін на м’ясо птиці нині відсутні.

"Сьогодні, за результатами одного із напрямів такої роботи, ми зобов’язуємо найкрупніших учасників ринку м’яса птиці привести оптово-відпускні ціни на продукцію до економічно обґрунтованої величини. І, як у випадку з виробниками молочної продукції, наступними нашими діями буде подання відповідного сигналу щодо зниження цін на охолоджене м'ясо птиці роздрібній мережі", – наголосив в.о. голови АМКУ Юрій Кравченко.