друкувати


Львівські літературні підпільники поЛяЛяКали про поезію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-06 11:15:48

Полялякати про сучасну українську літературу та почитати івано-франківцям вірші, які увійшли до нової антології молодих львівських поетів під символічною назвою «ЛяЛяК – Львівська літературна криївка» до Івано-Франківського культурно-мистецького центру «Є» завітали дві представниці авторського колективу збірки Юлія Фульмес та Марія Весна.

Антологію, до якої увійшли твори 17 молодих львівських поетів, було видано у видавництві «Піраміда» за підтримки відомої меценатки з Нью-Йорка Марії Шунь.

Вірші «криївкарів» вражають, а іноді навіть шокують читачів своєю неординарністю. Можливо, саме тому, за зізнанням Юлії Фульмес, у молодих львівських поетів не склалися відносини з їх старшими колегами, які, за висловом поетеси, погрузли у Спілці письменників і не хочуть розуміти нових віянь. Відтак, молоді література постійно змушена перебувати в підпіллі. «Вона функціонує собі десь там в інтеренеті, – стверджує пані Юрія, – а видати твори молодим письменникам дуже важко, насамперед фінансово». Звідси власне і назва «криївка», хоча, на переконання поетес, криївка – це не тільки схованка, а й символ боротьби.

Презентація антології привернула увагу досить широкої публіки. Завітав на захід також відомий на Прикарпатті та за його межами письменник Володимир Єшкілєв, який просто засипав дівчат досить влучними і іноді про вокативними запитаннями.

Автор: Сергій БІЛИЙ