друкувати


На Прикарпаття прийшла «Шухляда»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-06 10:27:04

Серія інтелектуально-мистецьких ігор під дещо екстравагантною назвою «Шухляда» стартувала 4 листопада в Івано-Франківському культурно-мистецькому центрі «Є».

«Шухляди бувають різні за розміром і за призначенням, – розповідає про новий проект автор ідеї і ведуча гри арт-менеджер КМЦ «Є» Вікторія Мартинович. – В цих меблевих коробках можуть складати все – від нижньої білизни до продуктів, від зіпсованих старих годинників до ювелірних прикрас, від старовинних фотографій до вогнепальної зброї. Номенклатура речей, які можуть зберігатись у шухляді, дуже велика і чи варто її перераховувати? В нашій грі, як і в старій шухляді є все: тут і можливість згадати старі призабуті факти з історії, і нові знання, і дотепні жарти, і азарт, жага перемоги, і дружні розіграші».

Честь випробувати на собі удар «Шухлядою» першими випала прикарпатським письменникам. Відтак, маститі метри, такі як Степан Процюк, Володимир Єшкілєв та Роман Чарковський, що об’єднались у команду «Крокодили», отримали нагоду позмагатись зі своїми молодими, проте амбітними і наполегливими колегами: Ольгою Деркачовою, Наталею Щербою та Василем Карп’юком, які для своєї команди не без підтексту обрали назву «Півметри».

В ході чотирьох турів гри її учасники мали змогу на повну виявити свої знання з історії літератури, згадати численні українські вірші, які вони вивчили в різні періоди життя, починаючи зі шкільної лави; застосувати усі свої здібності до переконання в дискусії щодо найкращого віку для творчості, написати в максимально стислі терміни закінчений прозовий твір про банальну стелю.

Оцінювати гру учасників гри випало суворому журі у складі відомого літературного критика, голови Івано-Франківського обласного відділення Національної спілки письменників України Євгена Барана, директора видавництва «Лілея НВ» Василя Іваночка та директора Культурно-мистецького центру «Є» Уляни Боровської.

В тяжкій боротьбі перемогу вибороли представники молодої генерації, отримавши в нагороду призи від книгарні «Є».

«Особисто я отримав від гри масу задоволення, – розповідає учасник команди-переможниці Василь Карп’юк, – відчуття просто чудові. Звісно, це більше розвага, ніж гра, але нам цікаво було поспілкуватись з розумними людьми – відомими авторами – і навіть позмагатися з ними».

Як стверджує пані Мартинович, подібні ігри проводитимуться щотверга о 18.00 годині. До участі в них запрошуватимуться різні цікаві люди. Зокрема, в наступній грі, проведення якої заплановане на 11 листопада братимуть участь відомі на Прикарпатті і не дуже художники.

Автор: Сергій БІЛИЙ