друкувати


Сьогодні у Івано-Франківську на відділенні фрістайлу працюють 4 тренери

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-05 12:45:44

В Україні розвиток фрістайлу почався у 80-ті роки. Перші змагання з окремих видів фрістайлу були проведені в Києві, Миколаєві, Тисовці.

Перший чемпіонат України відбувся в 1987 році. Відтоді українські спортсмени брали участь в усіх змаганнях, які проводилися в СРСР. На чемпіонатах СРСР 1987-1992 років переможцями і призерами були українські фрістайлісти – Сергій Бут, Юрій Ковирзанов, Сергій Ляшенко, Тетяна Мартинова, Наталія Шерстньова, Інна Палієнко, Любов Кручиніна. Особливого успіху українські фрістайлісти досягли у 1990 році на VІІ зимовій Спартакіаді народів СРСР, де збірна України посіла перше місце в командному заліку, а чемпіоном з лижної акробатики серед чоловіків став Сергій Бут.

У 1988-1993 рр. українські лижні акробати чимало разів ставали фіналістами етапів Кубка світу, а також здобували призові місця. На ХVІІ зимових Олімпійських іграх-94 у Ліллехаммері Наталія Шерстньова посіла 5-е місце. На юніорських чемпіонатах світу-96 і 97 Алла Цупер і Станіслав Кравчук стали чемпіонами, Тетяна Козаченко здобула бронзові медалі, в 1997 році Олена Юнчик і Дмитро Архипов вибороли “срібло”, Юрій Стецько – “бронзу”.

На ХVІІІ зимових Олімпійських іграх-98 у Нагані в змаганнях лижних акробатів до чільної десятки потрапили п’ятеро українських спортсменів. Тетяна Козаченко посіла 4-е місце, Алла Цупер – 5-е місце, Юлія Клюкова – 8-е місце, Олена Юнчик – 10-е місце, Станіслав Кравчук – 9-е місце.

Фрістайл не обійшов стороною і Івано-Франківськ. В 1994 році в Івано-Франківську було відкрите відділення фрістайлу на базі ДЮСШ «Олімп». Групу спортсменів-гімнастів відібрали в СДЮШОР №1 і перевели на фрістайл. Першими тренерами відділення стали Данилов Костянтин Юрійович та Риптик Любов Іванівна, які разом розпочали цю справу в Івано-Франківську.

Сьогодні у Івано-Франківську на відділенні фрістайлу працюють чотири тренери, які займаються в середньому з 25-30 спортсменами різних вікових категорій – від груп початкової підготовки і до навчально-тренувальних груп вищої спортивної майстерності.

Спортсмени тренуємося на базі коледжу фізичного виховання, де ведеться рухова підготовка, вивчення елементів для безпосередніх занять фрістайлом. Потім тренери відбирають кращих і ставлять їх на лижі. Основна база, де проводяться навчально-тренувальні збори, змагання юнаків та юніорів – це спортивна база «Заросляк» (Ворохта).

Прикарпатська земля зростила не одного спортсмена-фрістайліста, який сьогодні з гордістю представляє наш край на змаганнях різних рівнів. Ми можемо пишатися майстром спорту міжнародного класу Надією Діденко та майстром спорту Сергієм Лисянським, які є членами національної збірної команди України з фрістайлу. Також наші спортсмени є кандидатами та резервом національної збірної. Так, серед них Сергій Чміль, Надія Мохнацька, Надія Дівнич, Назар Грейда, Віталій Чугайда, Андрій Гурський.

Джерело: sport.if.ua