друкувати


На Прикарпатті ліквідували заборгованість із виплати заробітної плати у шести районах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-04 04:30:59

Вперше за останні 2 роки на Івано-Франківщині вдалося ліквідувати борги з оплати праці на підприємствах «малого кола», на загальну суму понад 4 млн грн.

Борги з оплати праці комунальних підприємств протягом червня-вересня скоротились на 791,9 тис. грн, або на 46,3%. Заборгованість із зарплати на державних підприємствах зменшено на 39,6% у порівнянні з 1 липня поточного року. Про це йдеться в офіційній інформації на ім’я заступника голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Ігоря Зварича за підписом начальника управління праці, заступника начальника Головного управління праці та соцзахисту населення ОДА Ярослави Ульванської.

Зокрема, станом на 1 жовтня забезпечено зменшення загальної суми боргу з оплати праці на 25%, в тому числі економічно активних підприємств – на 30,6%. Впродовж вересня борги підприємств банкрутів зменшились на 342,6 тис. грн, або на 14,4%.

Повністю ліквідовано заборгованість із заробітної плати на ВАТ«Оріана» та Прикарпатському ДП «Спецгеологорозвідка». Протягом жовтня економічно активні підприємства області скоротили борги з оплати праці на 14,4% (станом на 21 жовтня вони склали 5 565,5 тис. грн. Залишок невиконаних судових рішень органами державної виконавчої служби в області складає 232 на загальну суму 1,2 млн грн.

За словами Ярослави Ульванської, за матеріалами перевірок підприємств-боржників внесено 1548 пропозицій щодо усунення порушень; 9 подань - про притягнення до дисциплінарної відповідальності керівників. Матеріали 30 перевірок передано до правоохоронних органів, за якими порушено 6 кримінальних справ; 101 перевірка стала предметом розгляду в Територіальній держінспекції праці в області. Як результат - 22 горе-керівника притягнуто до адмінвідповідальності.

Проведено 9 засідань обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгоіваності із зарплати, останнє, 22 вересня, виїзне, на ТОВ «Завод «Техмаш». На засіданнях міських і районних комісій заслухано 460 керівників про невиплату зарплати. Персональний контроль за станом погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах комунальної власності покладено на голів РДА та міських голів міст обласного значення. Зокрема, у 2010 розірвано контракти із 5-ма керівниками комунальних підприємств.

Основними причинами непогашених боргів із заробітної плати, як стверджує Ярослава Ульванська, є «недостатнє фінансування природоохоронних заходів з державного бюджету на ДП «Калійний завод» ВАТ «Оріана»; несвоєчасне фінансування за виконані роботи Калуською нафтогазо-видобувною експедицією ДП «Західукргеологія» НАК «Надра України».

Довідково: Відповідно до доручення Президента України Віктора Януковича від 29 липня 2010 року та розпорядження Кабміну від 11 серпня - до кінця року необхідно скоротити заборгованість із виплати заробітної плати на 54%, у порівнянні до суми, що була на 1 липня.

Станом на 1 жовтня загальна сума заборгованості із зарплати склала 9,3 млн грн, з яких 6,5 млн грн - це борги економічно активних підприємств; 2 млн грн заборгували підприємства-банкрути і 719,7 тис. грн – підприємства, що зупинили свою діяльність.

За даними Управління Пенсійного Фонду України в області заборгованість із виплати заробітної плати станом на 1 жовтня поточного року у порівнянні 1 січня зменшилась на 3 млн грн (з 15,7 млн грн до 12,7 млн грн).

В Івано-Франківській області борг по зарплаті становить 2% фонду оплати праці; по Україні цей показник - 5,2%.

27 жовтня на розширеній колегії прокуратури області слухали питання «Про стан прокуросьського нагляду за додержанням законів про оплату праці та сплату внесків на загальнообов’язковове державне пенсійне страхування».

Зазначалося: всі суми заборгованості із виплати заробітної плати перевіряються із залученням спеціалістів територіальної державної інспекції праці в області, органів державної податкової служби, статистики та державного департаменту з питань банкрутства, пенсійного фонду. Щоп’ятниці про проведену роботу в сфері додержання законодавства про оплату праці міськрайпрокурори інформують прокуратуру області.

За результатами прокурорських перевірок додержання законодавства про працю, упродовж поточного року порушено 195 кримінальних справи, з них 35 - за ст. 175 КК України, 158 – за ст. 172 КК України, 2 - за ст. 364 ч.1, ст. 366 ч.2 КК України, з яких 177 – направлено до суду.

За внесеними документами прокурорського реагування погашено борг по зарплаті в сумі понад 15,4 млн грн, до відповідальності притягнуто 187 посадових осіб, в тому числі 3 посадові особи органів державного контролю.

Зокрема, 29 вересня прокурором м. Івано-Франківська направлено до суду кримінальну справу за обвинуваченням директора спеціалізованого комбінату комунально-побутового обслуговування С. за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 172 КК України, який у 1 кварталі 2010 року встановив посадові оклади та тарифні ставки працівникам нижче мінімальної заробітної плати, внаслідок чого працівниками недоотримано заробітної плати в сумі 64,4 тис. грн. По справі триває судовий розгляд.

На виконання приписів прокурорів міст Калуша та Івано-Франківська, Рогатинського району, Долинського міжрайонного прокурора, упродовж 15 вересня – 15 жовтня 2010 року виплачено заборгованість по заробітній платі працівникам ВАТ "Калуський завод комунального устаткування", ЖЕО № 6, КП "Івано-Франківськліфт", КП "Полігон ТПВ", ЖЕО №6, ТОВ "Сага", ТзОВ "Уніплит" на загальну суму 1,1 млн грн.

Випадки порушення вимог ст. 33 Закону України "Про оплату праці" щодо не нарахування індексації заробітної плати, не укладення з працівниками трудових договорів у письмовій формі, не проведення розрахунку зі звільненими працівниками, порушення термінів виплати відпускних виявлено прокурорами м.Івано-Франківська, Верховинського, Галицького, Калуського, Косівського, Рогатинського, Рожнятівського, Снятинського районів. Прокурорами зазначених районів порушено 29 проваджень про адміністративні правопорушення за ст.41 ч.1 КупАП відносно керівників суб’єктів господарювання.

В результаті вжитих організаційно-практичних заходів повністю ліквідовано заборгованість із виплати заробітної плати у Богородчанському, Галицькому, Долинському, Рожнятівському, Снятинському, Тлумацькому районах.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА