друкувати


«Тев’є-Тевель» незабаром вийде на івано-франківську сцену

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-04 09:34:32

Першу прем’єру 72-го театрального сезону покажуть 6 листопада актори Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Івана Франка. Нею стане вистава «Тев’є-Тевель» за п’єсою Григорія «Поминальна молитва», заснованою на мотивах відомої повісті Шолома Алейхема «Тев’є-молочник».

Про це директор театру Ростислав Держипільський та режисер-постановник вистави Микола Яремків говорили вчора під час спеціальної прес-конференції.

Зі слів пана Держипільського, коли виникла думка ставити цю виставу, були певні побоювання з приводу того, як сприйме постановку, з урахуванням її специфічної тематики, галицький глядач. І все ж той факт, що вистави за п’єсою Г.Горіна успішну ідуть в Україні, на пострадянському просторі і в світі, остаточно переконало керівництво театру, що вони не можуть позбавити нашого глядача права долучитись до цього безсмертного твору.

Сам режисер М.Яремків визначає свою постановку терміном «сценічна притча». З його слів, це спроба на прикладі життя гнаного єврейського народу показати якісь загальнолюдські цінності, сконцентрувати увагу на внутрішньому світі, внутрішньому космосі людини. «Ця вистава для нас, - зазначає пан Яремків, - є своєрідним іспитом на зрілість: для акторів на професійну майстерність і для мене як для режисера».

Зі слів Р.Держипільського, участь у виставі бере більша частина трупи театру. Тут і «наймаститіші», за висловом директора, знані і любимі івано-франківською публікою народні і заслужені актори, а наймолодші члени трупи.

В якості консультанта постановники залучили рабина Івано-Франківського регіону Моше-Лейб Колесник, який, з їх слів якнайкраще відкрив їм менталітет гнаного народу, внутрішню сторону його традицій і звичаїв.

Автор: Сергій БІЛИЙ