друкувати


Вижити в горах заблукалому чоловікові допомогло випадкове знайомство з рятувальником

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-03 09:15:40

Певно, правду кажуть люди, що випадкових співпадінь на світі не буває. Нещодавно в цьому зміг переконатись 53-річний долинянин, якого жага пригод і адреналіну занесла в Карпатські хребти.

«Близько 19.45 години, – розповідає «Експресу» заступник командира Івано-Франківського гірського пошуково-рятувального загону Мирослав Яворський, який того дня виконував обов’язки оперативного чергового, – до нас надійшов сигнал про те, що в районі гори Синяк чоловік пошкодив ногу і потребує допомоги рятувальників. Відтак командир загону Олег Ковтун прийняв рішення направити на пошуки потерпілого групу рятувальників Яремчанського пошуково-рятувального пункту. Вони вирушили автотранспортом до урочища Женець і вже звідти розпочали піший підйом». Як стверджує пан Яворський, специфіка гори Синяк полягає в тому, що вона являє собою досить довгий – близько трьох кілометрів – хребет, а отже знайти на ньому людини є досить проблематичним. Враховуючи дані обставини, було прийнято рішення спрямувати на пошуки чоловіка також групу рятувальників з селища Ворохта, які повинні були піднятись від села Поляниця та групу з Івано-Франківська, якими передбачалось підсилити яремчанців. «Загалом, – стверджує Мирослав Миколайович, – в пошуковій операції було задіяно 19 осіб та 3 одиниці техніки».

Ситуацію ускладнювала погода: на горах лежав невеликий сніг і дув сильний вітер, тож невдовзі потерпілий почав замерзати. Вижити в цих важких умовах йому допоміг випадковий знайомий – керівник Вигодського гірського пошуково-рятувального пункту Микола Мацалак, з яким чоловік познайомився кілька тижнів тому і про всяк випадок обмінявся з ним телефонами. Власне, сигнал про допомогу він також подав через М.Мацалака. Останній же в свою чергу весь час, поки тривали пошуки, залишався на зв’язку з потерпілим і давав йому поради, як запобігти переохолодженню. Знайшли екстремала лише близько 1.45 години, коли втомлений чоловік вже був на межі засинання. Звівши потерпілого через урочище Женець до автотранспорту, рятувальники відігріли його і доставили в Яремчі, зідки, відмовившись від госпіталізації він зміг виїхати до рідної Долини.

Автор: Сергій БІЛИЙ