друкувати


Халатність чи злий умисел: Члени ТВК забули про виборців на спецдільницях

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-01 12:23:36

Сотні виборців, які на день голосування до місцевих рад опинились на лікарняних ліжках, були позбавлення права голосу на виборах до Івано-Франківської обласної ради. Рішенням територіальної виборчої комісії на спеціальні виборчі дільниці не були завезені бюлетені.

«В результаті безвідповідальності і халатності ТВК, - стверджує «Експресу» координатор кампанії із спостереження за виборами, керівник обласної організації Громадянської мережі «ОПОРА» Іван Маруняк, - виборці, що внесені до списків виборців на спеціальній дільниці втратили своє, гарантоване, конституційне право обирати».

Зі слів пана Маруняка, це далеко не єдиний факт в Івано-Франківську, коли вільне волевиявлення громадян виявилось під загрозою через халатність та безвідповідальність членів територіальної виборчої комісії. Зокрема, з його слів, на сьогоднішній день під загрозою самі результати голосування на виборах обласної ради в мажоритарних одномандатних округах. «Івано-Франківська обласна виборча комісія, - розповідає координатор спостерігачів, - о 7:30 ранку 31 жовтня повідомила Івано-Франківській міській виборчій комісії про скасування рішення про реєстрацію чотирьох кандидатів до обласної ради. У свою чергу міська ТВК мала донести це рішення до ДВК, які повинні були поставити відповідні штампи у виборчих бюлетенях. Враховуючи, що 30 хвилин для цього процесу катастрофічно недостатньо, не всі ДВК м.Івано-Франківська змогли проставити штампи «вибув» у бюлетенях». Згідно із діючим вітчизняним законодавством, бюлетені, на яких немає штампу «вибув» вважаються недійсними.

Зі слів головного «опорівця» області, постанови про зняття з реєстрації кандидатів датовані ще 8 та 22 жовтня. Відтак, невідомо, що спонукало обласну виборчу комісію так затягнути з повідомленням про факти їх прийняття своїх міських колег і яким чином зняті з реєстрації ще до початку друку бюлетенів кандидати взагалі опинились у виборчих документах.

Автор: Сергій БІЛИЙ