друкувати


В Коломийському районі за "круглим" столом зустрілися ветерани

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-29 05:45:11

У жовтні минає 66 років визволення України від німецько-фашистських загарбників. Для історії – це небагато, для людини – майже все життя.

З червня 1941-го по жовтень 1944-го палахкотіла на українській землі Велика Вітчизняна війна. Лилася кров, плюндрувалися матеріальні й культурні цінності, духовні надбання народу. На бій ішли мобілізовані і добровольці, чоловіки і жінки, робітники і селяни, комуністи і позапартійні, атеїсти і віруючі, люди різних поколінь, національностей і професій.

На захист рідної землі стали всі, навіть діти "ворогів народу", молодь, якій судилося дивом вижити в голодному 1933-му, в’язні сталінських таборів. Події Другої світової війни не перестають вражати силою народного духу, величчю подвигу мільйонів, що піднялися на захист Батьківщини, своїх осель і родин. Про це створено кінофільми, написано симфонії, пісні, тисячі книжок. Однак тема героїзму в роки війни нескінченна, бо має вічне джерело, витоки якого у народній пам’яті, що закарбувала імена тих, хто поліг в ім’я Перемоги. Ця пам’ять незгасна – вона у наших серцях. Історія завжди пам’ятатиме часи і просторові рамки епопеї визволення України: від 18 грудня 1942 року до 28 жовтня 1944-го; від села Півнівка Міловського району на Луганщині до Закарпаття.

Про кожну краплю крові, кожну сльозу, пролиті нашим народом, мають знати нинішні й майбутні покоління. Світла пам’ять про тих, хто поліг на фронтах, загинув від фашистських тортур, повинна стати духовною підмогою для нас на шляху утвердження держави, суспільної консолідації, примирити живих і мертвих незалежно від національності, політичних і релігійних поглядів та переконань. Адже у нас спільний дім – Україна. Саме за це віддали життя десятки тисяч наших співвітчизників.

29 жовтня 2010 року у Коломийській центральній районній бібліотеці відбувся "круглий" стіл, на тему "У граніті, у бронзі, у серцях", приурочений 66-ій річниці визволення України від фашизму, в якому взяли участь заступник голови Коломийської райдержадміністрації Леся Білищак, завідувач сектором з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю апарату райдержадміністрації Галина Дрібнюк, представники медицини, освіти та управління праці й соціального захисту населення райдержадміністрації, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей, журналісти. На запрошення організаторів на засідання прибули голова Коломийського відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів Михайло Григорович, голова міськрайонного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів війни Богдан Грушка, його заступник Михайло Шевчук та голова міськрайонної організації ветеранів Афганістану Йосип Тодорів. Учасники заходу зробили історичний екскурс в часи війни в 1941-1945 років, вшанували хвилиною мовчання загиблих.

За "круглим" столом обговорено проблеми та шляхи вдосконалення покращення медичного догляду й соціального забезпечення ветеранів міста та району. Учасники заходу прийняли резолюцію:

1. Записувати зберігати і популяризувати спогади про події Великої Вітчизняної війни, особливо на Коломийщині, висвітлювати в ЗМІ.

2. Постійно піклуватися про ветеранів, учасників війни і вдів, відвідувати їх.

3. Утримувати в належному стані пам’ятники, могили, обеліски, хрести, які символізують Велику Вітчизняну війну.

4. Підготувати звернення до правління ВАТ "Коломийське АТП" з приводу пільгового перевезення ветеранів війни.

У навчальних закладах району діють книжкові виставки, викладки тематичної літератури "Пам’ять віків", "Імена залишаються людям", години пам’яті "Їх пам’ять житиме в віках", історичні години "Герої минулих літ".

29 жовтня у Будинку культури села Джурків відбувся великий святковий концерт, присвячений історичній даті за участю Заслуженого артиста України Михайла Попелюка та багатьох народних аматорських колективів різних жанрів.

У населених пунктах району організовано панахиди та покладання вінків до пам’ятників, меморіалів за участю органів місцевого самоврядування, ветеранів та молоді.

Пільговим категоріям громадян надаються пільги на житлово-комунальні послуги, зв’язок, санаторно-курортне лікування, тверде паливо, скраплений газ, проїзд. Двом інвалідам Великої Вітчизняної війни безоплатно капітально відремонтовано 21 кв.м. житлового будинку за рахунок коштів з Державного бюжету.

46 ветеранам війни виплачено одноразові грошові допомоги з районного бюджету на суму 9200,0 грн. Станом на 25 жовтня в санаторно-курортних закладах оздоровлено 24 ветерани війни за рахунок путівок, які надійшли з Головного управління, 6 ветеранам закуплено санаторно-курортні путівки.

Територіальним центром спільно з селищними та сільськими радами проведено роботу по обстеженню та вивченню соціально-побутових умов проживання та надання необхідної допомоги для інвалідів війни та учасників бойових дій.

У навчальних закладах району проведено тематичні уроки і лекції з історії Великої Вітчизняної війни, екскурсії до музеїв.

Засобами масової інформації широко висвітлюються заходи, зокрема, на офіційному веб-сайті Коломийської районної державної адміністрації, районній газеті "Вільний голос", Інтернет-виданні "Коломия ВЕБ Портал" та ТРК НТК.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА