друкувати


Делегація Коломийщини взяла участь у пам’ятному віче та панахиді за жертвами депортації

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-26 12:30:24

Витоки українсько-польських відносин тягнуться в сиву давнину в часи відокремлення українства з-поміж інших слов’янських народів. Впродовж віків українці і поляки межували між собою, але їхні співіснування були далеко не безхмарним. Лінія кордону між Україною і Польщею то просувалася далеко на схід, то знову відсувалася на захід. Історія депортацій складна.

З червня 1944 року до жовтня 1946 року з українських земель Закерзоння було виселено більше 700 тисяч українців. Жителі села Глибока Коломийського району переселенці села Бонарівка примусово були виселені в 1945 році. За два місяці всі були на вокзалі в Хоросно та через два місяці доставлені у Станіславську область. З села виїхало 1236 осіб, було 220 господарських номерів, загальна площа землі з лісом 1117 га на Бонарів’ян відправили трьома ешелонами.

Тепер бонарів’яни внаслідок природного розселення живуть у різних містах і селах України. Та компактно ними заселена від 1945 року лише село Глибока, де тепер можна почути як старі й молоді спілкуються рідним діалектом на рівні з українською мовою.

23 жовтня 2010 року делегація Коломийського району й міста взяла участь у пам’ятному віче та панахиді за жертвами депортації, що відбулося у м.м.Івано-Франківськ за участю усіх районів. Того ж дня запрошені побували на вечорі пам’яті, присвяченому 65-й річниці депортації етнічних українців з території Польщі. Учасників делегацій привітав заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Роман Іваницький. Тужливо співали скрипки, згадуючи минуле, сльозилися очі лемків і лемкинь – важкий спомин огортав душі всіх присутніх у залі.

До слова, у 1994 році засновано народний аматорський лемківський фольклорно-етнографічний колектив "Бонарівка", який бере участь у різних фестивалях, нагороджений різними дипломами, грамотами та подяками.

Очолювала делегацію завідувач сектором з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю апарату райдержадміністрації Галина Дрібнюк, посильну допомогу у забезпечені транспортом і харчуванням надали відділи освіти, культури і туризму райдержадміністрації за сприянням голови районної державної адміністрації Михайла Негрича.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА