друкувати


Чи буде життя у Чернівцях 32 жовтня?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-26 11:15:55

21 жовтня 2010 року в Українському Народному Домі Буковинська партнерська агенція провела чергове засідання медіа-клубу «Незалежний сектор» на тему: «Запитання наступному меру або Чернівці – 32 жовтня, що далі?». До заходу залучилась громадянська мережа «Опора», яка презентувала результати свого експертного опитування щодо визначення найважливіших проблем чернівчан.

«Нам важливо почути інформацію з перших вуст. Це не політична реклама – це донесення до громадян інформації, які через 10 днів мають обрати одного з 7-ми кандидатів на посаду мера», – заявив під час відкриття засідання медіа-клубу голова «Буковинської партнерської агенції» Арсеній Анциперов.

До участі були запрошені всі офіційно зареєстровані кандидати на посаду Чернівецького міського голови на місцевих виборах 31 жовтня 2010 року: Гаргаун М.М. («Трудова Україна»), Дорош В.І. («Народно-демократична партія»), Забродський В.І. («Республіканська партія України»), Крайс М.Л. («Третя сила»), Максим’юк В.С. («Наша Україна»), Сеничак М.Я. («Єдиний Центр»), Федорук М.Т. («Єдність»), представники ЗМІ та експерти-політологи.

Та не всі кандидати скористалися можливістю донести свої програми до чернівчан – Михайло Сеничак («Єдиний Центр») не з’явився, пославшись на сімейні обставини, Михайло Гаргаун («Трудова Україна») прийшов, але одразу ж пішов, пояснивши це тим, що йому не сподобалася атмосфера в залі і деякі відгуки інших кандидатів щодо його персони. Василь Забродський («Республіканська партія України») запропонував переформатувати засідання медіа-клубу – спочатку питання журналістів, а потім вже презентація програм кандидатів, але йому це не вдалося – він подякував за запрошення і назвавши своїх опонентів «технічними кандидатами» демонстративно покинув залу, для запланованої зустрічі з виборцями. Миколу Федорука («Єдність») представляла довірена особа – Анатолій Горобець. Тож основна частина дійства відбулась за участі Володимира Дороша (НДП), Василя Максимюка (НУ), Михайла Крайса (Третя сила) та Анатолія Горобця, який доповідав за Миколу Федорука (Єдність).

Засідання медіа-клубу складалося з 4-х блоків:

1. Чернівці сьогодні і після 31.10.2010... (презентація програм кандидатів);

2. Головні виклики для міста Чернівці на наступні 5 років (визначення пріоритетних завдань розвитку територіальної громади міста Чернівці та перешкод на цьому шляху);

3. Що робити, як робити? (Що має бути зроблено для виконання завдань, які окреслені у програмах кандидатів, яким чином, за рахунок чого? Бачення бюджетної політики:як заробляти і на що витрачати кошти бюджету?

4. Запитання від представників ЗМІ.

Короткі тези програм, які були представлені кандидатами на засіданні медіа-клубу:

Дорош Володимир Ілліч («Народно-демократична партія»): «На початку жовтня я звернувся до людей і запитав: Хто наступний керуватиме містом? Через 2 тижні я відповів: Громада. Це світовий досвід. Громада не тільки обирає, але й керує. Тому я пропоную цей шлях. Програма «Громада керуватиме містом» передбачає максимальне використання заходів прямої демократії, налагодження та підтримку взаємозв’язку влади та громади. Команда НДП йде злозунгом «Бути людьми й бути з людьми».

Крайс Михайло Лейзерович («Третя сила»): «Особисто я і колектив «Третьої сили» півроку писали програму кандидата на посаду мера і партії, були залучені фахівці. Як тільки ми оприлюднили програму – через тиждень вона стала основою програм декількох політичних партій. Це дуже приємно – значить вони розділяють нашу думку. Наша команда є дуже потужною. Ми зробимо все для того, щоб життя мешканців міста покращувалося». Лейтмотивом програми є відновлення Чернівців як виробничого центру.

Максим’юк Василь Сидорович («Наша Україна»): «Моя програма не нова – партія «Наша Україна» йшла з нею на вибори у 2006 році. Основою програми є підтримка вітчизняного виробника. Пріоритетним напрямком є розвиток туризму в Чернівцях, соціальної інфраструктури. Щирість, чесність з чернівчанами – основний посил програми.»

Горобець Анатолій Миколайович («Єдність») – довірена особа кандидата в мери Федорука М.Т. не став презентувати програму нині діючого мера, сказавши що вона буде представлена на телебаченні, зауваживши, що міський голова просив передати, що він з великою повагою відноситься до кожного кандидата.

Серед головних викликів для міста Чернівці на наступні 5 років кандидати на посаду мера назвали такі:

Максим’юк Василь Сидорович («Наша Україна») – протиповеневі заходи, питання тарифів, проблеми освіти, зокрема, недостатня кількість дитячих навчальних закладів у Чернівцях.

Крайс Михайло Лейзерович («Третя сила») – безробіття, яке тягне за собою багато інших проблем, проблеми в реалізації інвестиційних проектів.

Дорош Володимир Ілліч («Народно-демократична партія») – закритість дій влади, несприятливі умови для бізнесу.

На питання що робити, як робити? кандидати відповідали неоднозначно:

Крайс М.Л. – «Бюджет міста – це кошти чернівчан, вони мають повертатися людям у вигляді якісних послуг та витрачатись в місті», Максим’юк В.С. – «Я бачу, що треба переглянути всі довгострокові програми розвитку м.Чернівці, тому що кошти не завжди використовуються за цільовим призначенням», Дорош В.І. – «Дати зелене світло бізнесу, зробити ревізію комунальної сфери, сприяти поверненню заробітчан, максимально розвивати соціальну сферу».

У журналістів було чимало запитань до кандидатів, відповісти на чітко і конкретно на які кандидатам на посаду міського голови не завжди вдавалося.

«Прийдіть і зробіть правильний вибір 31 жовтня 2010 року!», - такі заклики лунали з вуст кандидатів у заключному слові.

P.S. По завершенні медіа-клубу стався конфуз – довірена особа кандидата в мери Федорука М.Т. – Горобець Анатолій Миколайович – випадково вдягнув чорний плащ іншого кандидата в мери, не знаючи кого саме. Пан Горобець повернувся до Український Народний Дім і почав шукати в реєстраційному списку того, хто міг вдягнути його плащ. Спочатку підозра впала на кандидата в мери Максим’юка В.С. та коли він приїхав – це не підтвердилося. Хто чий плащ вдягнув того вечора вияснити не вдалося. І лише наступного дня стало відомо, що плащ Горобця А.І. вдягнув кандидат в мери Дорош В.І., який вважає цей випадок символічним заявивши: «Помінялися плащами – поміняємося кріслами (про крісло мера)!».

Автор: Галина ЄРЕМІЦА, вільна журналістка