друкувати


Голодомор президент Янукович назвав цілеспрямованим злочином сталінського режиму

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-26 10:35:33

У Києві підписано Меморандум про молодіжні обміни, який дозволить українській та канадській молоді віком від 18 до 35 років подорожувати, вчитися і працювати без обмежень впродовж одного року.

Посол України в Канаді Ігор Осташ вважає підписання Меморандуму серйозною інвестицією в майбутнє.

Незручні питання: Голодомор і демократія

На спільній прес-конференції українського президента та канадського прем'єра панові Януковичу довелося відповідати на незручні запитання закордонних журналістів.

Ішлося передусім про ставлення до Голодомору 1932-33 років та дотримання Україною фундаментальних цінностей свободи та демократії.

Голодомор президент Янукович назвав цілеспрямованим злочином сталінського режиму.

"Це жахлива подія в історії українського народу, в історії сусідніх з Україною народів - Білорусі, Росії, Казахстану, це дійсно був цілеспрямований злочин проти власного народу", - підкреслив він.

Своєю чергою прем'єр Канади зазначив, що штучний голод в Україні - це один з найбільших історичних злочинів проти людей, жертвами якого стали приблизно 10 мільйонів людей.

Запитання про цензуру та згортання демократії пан Янукович проігнорував.

Водночас Стівен Гарпер заявив, що отримав запевнення від президента у демократичному розвитку України.

Після Києва - Львів

У подробиці прем'єр-міністра Канади, візит якого продовжуватиметься у вівторок у Львові, не вдавався.

У планах пана Гарпера зустрічі з опозиційними політиками, зокрема Юлією Тимошенко, представниками ділових кіл та неурядових організацій.

Заплановано також зустрічі зі студентами Українського Католицького Університету та журналістами.

Настанови української діаспори

Напередодні візиту пана Гарпера Конгрес українців Канади (КУК) попросив прем'єр-міністра звернути увагу українського уряду на часті заяви про порушення прав людини.

Під час зустрічей з прем'єр-міністром представники Конгресу українців Канади наполягали, щоб двосторонні відносини з Україною у сферах торгівлі та інвестицій будувалися тільки тоді, коли сторони дотримуватимуться своїх зобов'язань щодо прав людини та демократичних свобод.

Джерело: BBC Ukrainian