друкувати


Розпочався опалювальний сезон — почали більше красти електроенергію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-22 05:36:09

Коломийщина входить до топ-четвірки районів області, у яких філії ВАТ “Прикарпаттяобленерго” виявляють найбільше порушень серед споживачів електроенергії.

Подорожчав газ — населення краде більше електрики. Але навіть ті, хто не краде, створюють ситуації, від яких потерпають інші. Як розповів Коломия ВЕБ Порталу директор Коломийського МРЕМу Богдан Гейтота, в багатоповерхівках мережі не розраховані на обігрів приміщення електрикою. У Коломиї ж централізоване опалення відсутнє, тож значна частина населення перейшла на обігрів електрикою. Це ті, хто не має фінансової можливості установити автономне опалення, а також громадяни, які мають борг за газ.

Цього року різко похолодніло, і всі розпочали обігрівати приміщення передчасно. Внутрішньобудинкові мережі не витримують навантаження, горять щитки, плавиться проводка. Якщо кілька квартир у під'їзді “сіли на електрику”, збій неминучий. Не обходиться і без трагедій — нещодавно згоріла квартира на вул. Гетьманській у Коломиї. Причиною стало використання електрообігрівачів.

Побільшало також випадків безоблікового споживання електроенергії. Щоб уникнути оплати, потайки під'єднуютьcя до мереж чи зривають пломби, втручаються в роботу приладів обліку. Із початком опалювального сезону Коломийський МРЕМ посилив контроль за використанням електроенергії. Вiд початку жовтня органiзували 16 рейдiв приватним сектором. Складено 17 актiв порушень, переважно - акти на безоблiкове використання та пiд'єднання цiлих будинкiв без технiчної документацiї. Так, на вул. Воробкевича оштрафовано коломиянина на суму 4000 грн. (за 16465 кВт/год); у Сопові за безоблікове під'єднання житлового будинку без технічної документації — на 2944 грн. (13083 кВт/год.), за незаконне під'єднання до мережі оштрафовано коломиянина з вул. Сотні Спартана на 1290 грн.

Станом на 21 жовтня загалом у приватному секторі було нараховавно штрафу на 18545 грн.53 коп. (78530 кВт/год). З них сплачено 12314 гргн (53776 кВт/год). 2 акти пішли на реструктуризацію — спеціальна комісія розглядає випадки порушень малозабезпечених і дає дозвіл на сплату упродовж шести місяців.

Значно менше порушень зафіксовано у юридичному секторі, і порушення зазвичай визначають як такі, що трапилися не з вини споживача. Наприклад, зупинився лічильник через перепад напруги. Від 1 жовтня тут складено 19 актів по місту, 1 — в Печеніжині. По цих актах очікують рішення комісії.

Автор: Віта БОЙЧУК