друкувати


На Прикарпатті щороку на рак молочної залози хворіють майже 350 жінок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-22 03:15:14

Раку грудей боїться кожна жінка. На Прикарпатті щороку на рак молочної залози хворіють майже 350 жінок, із них вдається врятувати більше половини - тих, у кого рак виявили на ранніх стадіях. Кому насправді загрожує рак грудей? Чого варто остерігатися, щоб не захворіти?

Напередодні Дня боротьби з раком молочної залози ми спілкуємось з фахівцями у галузі онкології - головним лікарем обласного онкодиспансеру Володимиром Романчуком, завідувачем клінічного мамологічного центру В'ячеславом Живецьким та лікарем-мамологом Ігорем Пришляком.

- Хто найчастіше хворіє на рак молочної залози?

Ризик захворіти на рак молочної залози збільшується з віком. Найчастіше рак груді діагностують у жінок 45-70 років. Відомо майже 80 чинників, які підвищують ризик захворювання на рак груді. Найчастіше він зустрічається у жінок з раннім початком або пізнім закінченням менструацій, у жінок з нерегулярним статевим життям, у тих, які не народжували і не годували дитину грудним молоком, з пізнім віком першої вагітності. Збільшують ризик захворіти на РМЗ також запалення яєчників, кісти яєчників, фіброміома матки. Існує вірогідність розвитку раку на фоні мастопатії. Спадковість також відіграє певну роль: якщо мати і сестра жінки мали це захворювання, ризик значно зростає. Підвищують ризик також такі хвороби, як цукровий діабет, ожиріння, хронічні захворювання печінки та щитовидної залози. Так само може сприяти виникненню раку надмірне вживання алкоголю, жирів і недостатнє вживання овочів та фруктів.

- Чи можна запобігти виникненню раку?

Нормальна функція молочних залоз - це найкраща профілактика передпухлинних захворювань та раку. Жінка повинна обов'язково зберегти першу вагітність і народити. На функціонування молочних залоз добре впливають повторні вагітності, довге годування дитини груддю та відмова від абортів. Переривання вагітності дуже часто спричиняє запалення придатків матки, безпліддя і порушення гормонального обміну. Аборт не просто перериває вагітність, а викликає зворотній розвиток залозистих клітин у молочних залозах, в результаті чого у них з'являються ущільнені ділянки, у яких може розвиватися рак. До речі, найменше випадків захворювання на рак реєструють у тих районах, де мало абортів, мами довго вигодовують дитину грудьми і у сім'ях багато дітей.

Правильне статеве життя також сприяє профілактиці раку, адже режим статевого життя впливає на рівновагу статевих гормонів в організмі жінки, отже, і на стан молочних залоз.

- Що таке «правильне статеве життя»?

Факторами ризику раку молочних залоз вважається і неадекватний статевий потяг, відсутність задоволення від статевого життя, перерваний статевий акт (коли жінка не досягає оргазму), статеве життя рідше одного разу на тиждень та часті перерви у статевому житті більше одного місяця.

- Чи правда, що засмагання топлес може стати причиною виникнення раку молочної залози?

Так. Рак грудей може виникати у тих жінок, які зловживають перебуванням на пляжі і засмагають без верхньої частини купальника. Сонцезахисні засоби захищають великою мірою від сонячних опіків, але врятувати ніжну шкіру грудей від шкідливої дії ультрафіолету їм не під силу. Про очевидний зв'язок захворювання на рак грудей і засмагання топлес свідчить і той факт, що саме восени частішають випадки виявлення раку шкіри та раку груді. Зловживання засмагою у соляріях є не менш шкідливим.

- Чи можна повністю вилікуватись від раку груді?

Усе залежить від стадії виявлення раку. Якщо дане захворювання виявляється на першій стадії, у 94% випадків рак груді успішно виліковується. На ранніх стадіях пухлина практично не відчувається і не турбує, однак жінки, які вже відчувають певні ознаки недуги, все одно зволікають із візитом до лікаря. Уявлення про рак молочної залози як про смертельну хворобу - це міф. Сучасні методи лікування, що включають хірургічне втручання, хіміотерапію і радіотерапію, дозволяють або досягти повного виліковування, або продовжити життя хворій жінці на довгі роки.

Хоча в Україні показник захворюваності на рак молочної залози нижчий, ніж у США та країнах Західної Європи, показник смертності від цього раку є найвищим серед згаданих країн. Щороку в Україні діагностують понад 15 тисяч випадків захворювання, близько 20% жінок помирають впродовж року з моменту виявлення хвороби. Однією з основних причин такої ситуації є низька поінформованість жінок про рак молочної залози та недостатня кількість обладнання для ранньої діагностики.

- Як можна виявити рак груді?

Важливу роль у ранньому виявленні раку груді має самообстеження. Статистика свідчить, що 9 із 10 ущільнень, що виявляються при самообстеженні молочних залоз, не є злоякісними, але остаточний діагноз можна встановити лише після комплексного обстеження. Лікарі рекомендують жінкам проводити самообстеження молочних залоз щомісяця.

- Як правильно зробити самообстеження?

Треба м'яко прощупувати грудь пучками пальців. Спочатку перевіряють зовнішню половину молочної залози, починаючи від соска, потім внутрішню - прямуючи від соска до грудини. Намагайтеся завжди проводити прощупування в тому самому порядку і тими самим рухами, щоб мати можливість порівняти теперішній стан молочних залоз із попереднім.

- Що має насторожити під час самообстеження?

Ущільнення і припухання в ділянці молочної залози або під пахвою. Зміна розміру або форми молочної залози. Виділення з соска, зміна кольору або характеру шкіри молочної залози на дотик. Зміни довколасоскового кружка або самого соска: заглиблення, втягування тканини, злущування шкіри, поява так званої «лимонної шкірки». Наявність цих ознак ще не вказує на захворювання на рак. Але потрібно обов'язково звернутися до лікаря, найкраще гінеколога або мамолога. Жінкам, які виявили зміни у молочних залозах, рекомендуємо звернутися в поліклініку обласного онкодиспансеру, де є всі можливості для комплексного обстеження молочних залоз, включаючи мамографію та УЗД.

- Коли треба починати обстежуватись?

Якщо раніше пацієнтами онкологів переважно були жінки старші 45 років, то останнім часом на рак груді почали хворіти зовсім молоді дівчата у віці навіть до 25 років. Жінкам від 20 до 40 років рекомендується відвідувати онколога-мамолога раз на три роки, а жінкам після 40 років - щорічно і робити мамографію раз у два роки.

Автор: Наталка ГОЛОМІДОВА
Джерело: Галицький Кореспондент