друкувати


Коломийський журналіст серед номінантів премії імені В'ячеслава Чорновола

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-22 01:11:43

Премією імені незабутнього В’ячеслава Чорновола нагороджують працівників мас-медіа за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики.

Її переможців щорічно визначає Державний комітет телебачення і радіомовлення України. У 2010 році на розгляд столичної структури, яку очолює її голова Юрій Плаксюк, надійшло 42 публіцистичних твори, із них: 18 газетно-журнальних публікацій, 18 теле- та 6 радіоматеріалів. Відрадно, що серед них не загубився матеріал головного редактора газети «Коломийський вісник» Василя Дем’яніва «Паркові узурпатори, або Цісар заплакав би…», надрукований в очолюваному ним часописі 8 серпня 2008 року.

Як свідчить регіональний аналіз , у цьогорічному конкурсі взяли участь представники з 18 областей України. Для порівняння: торік було 29 робіт з 8 областей, у 2008 році – 17 творів з 11 областей. Щоразу,таким чином, премія набуває все більшої популярності.

Головну нагороду за 2010 рік присуджено Сергію Дзюбі, головному редактору радіо ТРА «Новий Чернігів», голові Чернігівської міської організації НСЖУ за книгу «Замінований рай», видану видавництвом «Чернігівські обереги». Тут розповідається про героїзм українських миротворців, які нерідко ціною власного життя рятували десятки тисяч людей. Вони – герої, які визволяли наших моряків із захопленого піратами корабля, за допомогою гелікоптерів знімали з дерев тубільців під час повені в Ліберії, невтомно перевозили біженців у джунглях Сьєрра-Леоне, спілкувалися з племенем канібалів, під шаленим шестигодинним обстрілом захищали найважливіші об’єкти в іракському місті Ель-Кут, розміновували ліванські землі, ризикували життям у Косовому, Ефіопії, Еритреї, Грузії.

– Серед представлених робіт багато цікавих, вартих на увагу і відзначення публіцистичних творів, – повідомила член Комітету, директор департаменту видавничої справи та преси Держкомтелерадіо Валентина Бабилюлько. – Так, Комітет з премії імені В’ячеслава Чорновола ухвалив рішення рекомендувати до видавництва за програмою «Українська книга» на 2011 рік окремою книгою серію документальних нарисів «Проща», оприлюднених журналом «Вітчизна» за липень-серпень і вересень-жовтень 2008 року, автор Гайовий Григорій, професійний журналіст і письменник, заступник голови Київського товариства політв’язнів і жертв репресій. У нарисах перед читачами зримо постають трагічні події минувшини та комічний драматизм сьогодення і простежується впевнена надія на прийдешнє. Матеріал подано у колоритних образа, на високому художньому рівні.

На засіданні також вирішено відзначити грамотою премії імені В’ячеслава Чорновола роботу прикарпатця Василя Дем’яніва, головного редактора газети «Коломийський вісник», за публікацію «Паркові узурпатори, або Цісар заплакав би…», оприлюднену в газеті «Коломийський вісник». Автор розповідає про історію міського парку культури і відпочинку ім. Трильовського , який є найдавнішим у Коломиї, показує боротьбу громади міста проти міської влади і ділків, які намагаються розчленувати та приватизувати територію зеленого оазису покутської столиці. До речі, межі цього улюбленого місця відпочинку коломиян ще дотепер не визначено. І коли газета півроку тому на першій шпальті розмістила оголошення про намір активістів громади зробити замір паркової території хоча б у дідівський спосіб – сажнем, то (збіг обставин ?) через три дні після публікації, напередодні оголошеної акції, редактор потрапив до реанімації через замах на його життя.

Що цікаво, нагородження переможців традиційно відбудеться напередодні дня народження В’ячеслава Чорновола – 24 грудня ц. р., а Державний комітет телебачення і радіомовлення їх визначив 14 жовтня, на Покрову, якраз на уродини Василя Дем’яніва.