друкувати


Міжнародний фестиваль "Смачний Спас" започаткував ідею Великого Бренду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-22 03:00:38

У 2003 році 7 країн – Польща, Румунія, Сербія та Чорногорія, Словаччина,Угорщина, Україна та Чехія підписали Карпатську конвенцію, в якій зобов’язалися охороняти чистоту та екологію Карпат, зберігати та примножувати місцеві традиції.

З того часу почали говорити про загальнокарпатський бренд, який би об’єднав усі Карпати – природні об’єкти, місцеві традиції, спосіб ведення господарювання, продукцію. Проводились семінари за участю міжнародних та громадських організацій: ФіБЛ (Швейцарія), Традиція білих Карпат (Чехія), Проект FORZA (Ужгород), Міжнародний кооператив "Longo Maу" МБО "Зелене досьє" (Київ), "Хайфер Проджект Інтернешенл" (Львів), АВОП "Чиста флора", Центр громадських ініціатив (Івано-Франківськ), Федерація органічного руху та інші.

На спільному швейцарсько-українському семінарі 21 серпня 2010 року за участю міжнародних фундацій та громадських організацій під час обговорення доповіді Торальфа Ріхтера "Фактори успіху регіонального товарного знака та приклади з-за кордону" учасники дійшли до спільної думки, що від ідей треба переходити до реального впровадження бренду. Асоціації "Чиста флора" доручено розробити концепцію та заходи реалізації.

Міжнародний фестиваль "Смачний Спас" започаткував ідею Великого Бренду.

20 жовтня 2010 року у селі Спас Коломийського району відбулось засідання "круглого" столу, під час якого було представлено ідеї Великого Карпатського Бренду за участю засобів масової інформації, організаторами якого виступили громадська організація асоціація "Чиста флора".

Мета зустрічі - створення сприятливих умов для розвитку сталого туризму, виробництво екологічної та органічної продукції, відродження народних промислів. Учасникам засідання було презентовано екологічні стандарти Асоціації "Чиста Флора" та установчі збори кооперативу екологічної та органічної продукції. Після обіду учасники заходу переїхали в село Княждвір до готельно-туристичного комплексу "Княжий град", де взяли участь у майстер-класах: майстер-класи народних промислів (гончарство, писанкарство, лозоплетіння, різьба по дереву, майстер-класи народних музик (скрипка, дримба, сопілка, цимбали, бубон), "органічне меню до Євро-2012" майстер-класи органічного меню (салати, перші та другі страви, делікатеси), Карпатська автентична кухня, майстер класи облаштування зеленої садиби.

Щодо розробки Бренду Карпатського регіону, реалізація плану вимагає координації зусиль для створення спільної регіональної бази з метою здійснення всіх запланованих заходів. Дії мають бути спрямовані на створення та промоцію спільного Карпатського регіонального бренду, який би міг врахувати всі регіональні особливості і в той же час зробити промоцію всьому Карпатському регіонові, зосередившись на спільній спадщині.

Заступник голови Коломийської районної державної адміністрації Леся Білищак, яка взяла участь у засіданні "круглого" столу, зазначила, що основними перевагами єдиного бренду є стратегічний напрямок розвитку району та його туристичні пропозиції, які мають відповідати головним ознакам бренду, а голова громадської організації "Чиста Флора" Михайло Стовп’юк переконаний, що Карпатський регіон, досі невідомий більшості туристі, може використати цей аспект як свою сильну сторону на ринку, який завжди знаходиться в пошуках нового.

Етнографічний туризм має хороші шанси стати брендовим продуктом в Карпатському регіоні. Гуцульський регіон, який охоплює прикордонні райони Івано-Франківської, Чернівецької та Закарпатської областей має особливий потенціал щодо розвитку цього виду туризму. Відвідування етнографічних центрів (Косів, Верховина, Путила), участь в етнографічних фестивалях, ознайомлення з традиційними звичаями, торгівлею та фольклором можуть стати основою для розвитку етнографічного туризму.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА