друкувати


Європарламент переніс голосування щодо резолюції про Україну

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-22 09:48:01

Європарламент переніс голосування щодо резолюції про Україну. Відкладення голосування було ініційоване парламентською групою "соціалістів і демократів", які є політичними союзниками Партії регіонів. Таку пропозицію підтримали під час пленарного засідання Європейського парламенту у четвер.

Як повідомляють інформаційні агентства, у спільному проекті різних політичних груп пом’якшені різкі висловлювання на адресу української влади, проте залишається стурбованість демократичними свободами.

У проекті резолюції пропонувалося взяти до уваги заяви про загрозу демократичним свободам, зокрема, свободі засобів інформації.

Раніше повідомлялося, що в Європарламенті було зареєстровано 6 резолюцій щодо України.

Напередодні верховний уповноважений ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Катрін Ештон і комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле звернулися із заявою до Європарламенту з нагоди, як сказано, трьох подій: засідання Україна-ЄС у Люксембурзі 26 жовтня, місцевих виборів в Україні 31 жовтня та саміту Україна-ЄС у Брюсселі 22 листопада.

У заяві стверджується, що розвиток стосунків між Україною та ЄС "суттєво пришвидшився".

Посадовці ЄС зауважують, що уряд президента Януковича в останні місяці здійснив низку "важливих економічних реформ", а також зміг досягти рівня стабільності, якого не вдавалося досягти в останні роки.

Однак далі в заяві мовиться, що ЄС стурбований багатьма повідомленнями про погіршення стану свободи та демократичних принципів в Україні, і сказано, що "особливу стурбованість викликають нарікання на свободу засобів інформації та свободу зібрань".

Щодо рішення Конституційного суду України, то у заяві Аштон-Фюле твердиться, що це рішення підтверджує потребу проведення ширшої конституційної реформи відповідно до європейських стандартів.

У середу у Європарламенті відбулися дебати щодо України, висновком яких було твердження, що Україна потребує подальшого розвитку демократії, а також проведення економічних реформ для наближення до Європейського Союзу.

Як повідомив наш кореспондент у Брюсселі, ідея провести дебати щодо ситуації в Україні ще напередодні місцевих виборів в Україні виникла дещо несподівано – минулого тижня.

Джерело: BBC Ukrainian