друкувати


Село Турка Коломийського району входить до п’ятірки найкращих населених пунктів України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-21 03:20:32

Село Турка Коломийського району входить до п’ятірки найкращих населених пунктів України. Це справді високо розвинуте село, з передовими технологіями, якими похвалитися не зможе кожен. Тут народилися такі відомі люди: Ганна Голик – артистка, Мирослав Голик – професор Львівського сільськогосподарського інституту, Михайло Соповський – колишній заступник Міністра охорони здоров’я Росії, Микола Пантелюк – генерал Українського козацтва.

Гордістю села є ЗАТ "Степан Мельничук", яке очолює Мирослав Червінський. При реорганізації для ефективнішої роботи ЗАТ було створено декілька підрозділів та цехів: консервний, ковбасний, швейний, столярний цехи, пекарня, цегельний і льонопереробний заводі, пилорама, звіроферма.

20 жовтня 2010 року у селі відбулася зустріч обласного й районного керівництва з жителями. Представляти гостей з району не було резону, адже голову Коломийської районної державної адміністрації Михайла Негрича від малого до старшого знають на селі. Сільський голова Василь Оліградський звітував перед громадою впевнено: у селі зроблено дуже багато, організовано і проведено ювілей села, а нещодавно відкрито спортивний майданчик зі штучним покриттям, зроблено капітальний ремонт трибун і роздягалок, відремонтовано вулиці Лесі Українки й асфальтні покриття вулиць Галицька і Українська, з допомогою підприємців зроблено поточний ремонт пам’ятника.

Чималі перспективи очікують найближчим часом Турку, оскільки це село увійшло до галузевої програми соціально-економічного розвитку (модельний проект "Нова сільська громада"), запропонованої Міністерством аграрної політики України. "Лише п’ять сіл з усієї нашої держави взято до цього проекту, який передбачає виділення значних коштів з Державного бюджету на розвиток інфраструктури кожного з п’яти населених пунктів", - наголосив у своєму виступі Михайло Негрич.

Програма соціально-економічного розвитку села розрахована на чотири роки, за цей час має бути зроблено дороги, водовідведення, освітлення села, ремонт школи, амбулаторії, а також створено 247 нових робочих місць. Для розроблення розвитку сільської території створено регіональну робочу групу, якою керує директор Івано-Франківського сільськогосподарського коледжу Львівського аграрного університету Богдан Костюк.

Робоча група вже розробила програму на п’ятдесяти сторінках друкованого тексту, куди увійшли різноманітні пропозиції, кошториси робіт для всіх включених до програми об’єктів. У двадцятих числах жовтня робоча група має подати розроблену програму на розгляд до Кабінету Міністрів України.

Зустріч пройшла у злагоджений обстановці. Громада дякувала владі за турботу і сприяння.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА